IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три нови защитени зони от Натура 2000 са обявени в област Хасково

Трите зони - "Радинчево", "Мост Арда" и "Маджарово", са с предмет на опазване дивите птици и техните местообитания

13:30 | 10.12.08 г.
Три нови защитени зони от Натура 2000 са обявени в област Хасково

Три нови защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000 са обявени в област Хасково - „Радинчево”, „Мост Арда” и „Маджарово”, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково. 

Трите нови защитени зони са с предмет на опазване дивите птици и техните местообитания. Със заповедите за обявяване на зоните се забранява премахването на характеристики на ландшафта. Не се разрешава залесяването на ливадите, пасищата и мерите, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения.

В защитена зона „Маджарово” попадат местата за гнездене на едната от двете колонии белоглави лешояди в източните Родопи и там е забранено още скалното катерене, делтапланеризма и парапланеризма в периода на размножаване на птиците от март до края на юли.

Най-голяма от трите нови защитени зони е „Мост Арда”. Тя обхваща землища от населени места на общините Маджарово, Стамболово, Ивайловград и Крумовград. Площта й надхвърля 150 хил. декара.

В границите на „Радинчево”, с площ от 57 857 декара, са включени землища от населени места в общините Харманли и Любимец.

Най-малката зона е „Маджарово” с площ от 35 501 декара и обхваща само землища от населени места в едноименната община.

На територията на РИОСВ – Хасково вече са обявени други три защитени зони от Натура 2000 - „Бяла река”, „Крумовица” и „Студен кладенец”, припомнят от регионалната екоинспекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още