IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват нова вълна от принудителни продажби на имоти след Нова година

Фондовете се опитват да отговорят на исканията за изтегляне на капитали, а компаниите не успяват да спазват договорите с банките

11:25 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват нова вълна от принудителни продажби на имоти след Нова година

Нова вълна от активи от имоти в затруднено положение се очаква да излезе на пазара в Европа след Нова година, тъй като фондовете се опитват да отговорят на изискванията на инвеститорите за изтегляне на капитали, а компаниите не успяват да спазват договорите с банките. Това е мнението на Ким Полицър, която оглавява базирания в Лондон фонд мениджър Invesco Real Estate, пише PropertyEU.

„Смятаме, че след оценките през декември много компании няма да могат да отговорят на споразуменията с банките и това ще ги принуди да обявят много активи за продан“, казва тя.

Според нея Invesco Real Estate ще се насочи към възможности на пазара във Великобритания, които идват от продавачи в затруднено положение. Компанията ще следи отблизо пазара на търговски имоти, който наскоро е бил засегнат от свръхпредлагане и спадащо потребление.

По думите й точният момент за покупка ще е от изключително значение през следващите 12-18 месеца. Тя смята, че в момента във Великобритания има изгодни инвестиционни възможности, тъй като пазарът вече достатъчно се е понижил и доходността ще се стабилизира следващата година.

Според последното проучване на компанията доходността от офис проекти на Острова се е повишила с още 50-75 базисни пункта през първите шест месеца на годината.

Според нея пазарите на континентална Европа също ще станат по-интересни в скоро време.

„Франция например вероятно ще стане по-атрактивна през втория рунд на ценова корекция, който очакваме към края на другата година.“ Тя очаква доходността от висококачествени офис площи във Франция да се покачи с още 100 пункта през 12-те месеца до юни 2009 г.

Докато опортюнистичните фондове често са най-добре позиционирани да се възползват от резките ценови промени в момента във Великобритания, според Полицър досега те не са били много активни.

„Наблюдателите на пазара казват, че чакат отстрани, за да действат, но те са много предпазливи и всъщност това може да се окаже само слух.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още