IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството на търговски центрове на Острова намаля с 40%

Очаква се все повече проекти да бъдат отложени до подобряване на пазарните условия

13:00 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството на търговски центрове на Острова намаля с 40%

Строителната активност на пазара на молове и други търговски проекти във Великобритания е намаляла с 40% от своя пик през 2007 г., сочи проучване на CB Richard Ellis (CBRE).

Към ноември общите площи на търговски центрове в процес на изграждане са били 735 хил. кв. м в сравнение с 1,2 млн. кв. м, регистрирани през март 2008 г.

От компанията описват спада като най-бързото понижение от рецесията през 90-те години на миналия век насам. Около 743 хил. кв. м нови търговски площи се очаква да излязат на пазара тази година, а други 436 хил. кв. м са планирани за 2009 г.

Въпреки това компанията очаква новите площи за следващата година да са по-малко от очакваните.

От месец май насам проекти за строителството на 930 хил. кв. м, или 17% от общия обем площи в процес на изграждане, са били отложени.

„С влошаването на пазарните условия завършването на все повече проекти ще бъде отлагано за идните години“, се казва в проучването. „Никой не може да прогнозира колко време ще трае стагнацията при развитието на проекти. След като веднъж строителната дейност се понижи, отнема няколко години да се възстанови.“

В друго проучване на компанията от ноември се казва, че развитието на търговски обекти от типа ритейл парк продължава да се забавя. Техният обем сега се е понижил с 40% от последния пик, отчетен през септември 2004 г. Оттогава обемът постоянно се понижава, дълго преди началото на кризата.

Проектните предложения за изграждане на ритейл паркове сега са на най-ниското си ниво от 1993 г. насам и се очаква да продължат да се понижават.

От CBRE казват, че броят на проектите за строителство на ритейл паркове се понижава по-скоро поради ограничения в наличността на подходящи терени, отколкото заради липса на търсене. Въпреки това, подобно на търговските центрове, много от тези обекти се очаква да бъдат отложени до подобряване на пазарните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още