IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на британски жилища продължават да се свиват през ноември

Брокерите на имоти са продали средно по 10,6 жилища за периода от три месеца до ноември включително

10:08 | 09.12.08 г.
Продажбите на британски жилища продължават да се свиват през ноември

Продажбите на жилища във Великобритания паднаха до най-ниското си ниво от поне 1978 г. насам, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS). 

Брокерите на имоти са продали средно по 10,6 жилища за периода от три месеца до ноември включително. Това е най-малката стойност в историята на проучването, което се изготвя от три десетилетия. За периода август-октомври отчетената стойност беше 10,9 жилища.

Миналата седмица Английската централна банка намали основната лихва на 2% - най-ниско ниво от половин век. На фона на оттеглянето на купувачите от жилищния пазар и затегнатите условия по банковото кредитиране управителят на централната банка Мервин Кинг не изключи възможността лихвата да бъде намалена до 0%.

„Проблемът е отчасти в ипотечното кредитиране, отчасти в състоянието на икономиката. Цените продължават да падат доста рязко“, коментира за Bloomberg Саймън Рубинсон, главен икономист в RICS.

През ноември делът на брокерите на имоти, членове на RICS, които отчитат спад на цените, надхвърля този на брокерите, които регистрират ръст, със 76 процентни пункта. Този индикатор е негативен от август 2007 г. насам, посочват от института.

Вчера от института прогнозираха, че цените на бизнес имотите на Острова може да паднат общо с 50% от върха си през юни 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още