IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американският жилищен махмурлук застигна и богатите

Трудностите за много богати американци произтичат от факта, че са получили прекалено високи ипотеки за домовете си

16:02 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американският жилищен махмурлук застигна и богатите

Преди по-малко от година малко хора очакваха, че кризата на жилищния пазар ще засегне и престижния квартал Хинсдейл в Чикаго, пише Ройтерс.

“Мислехме, че Хинсдейл е на практика имунизиран и няма да видим някакви отнети ипотекирани жилища, но това стана”, казва Дейв Хана, управляващ партньор в Prudential Preferred CRE и президент на Чикагската асоциация на брокерите на имоти.

Хинсдейл винаги е бил популярно място за покупка на жилище сред заможните лекари, адвокати и бизнесмени. От началото на годината обаче той стана свидетел на 37% ръст на броя отнети жилища, а средната цена на жилищата се е понижила до 1,07 млн. долара от 1,15 млн. долара през септември 2007 г.

Последствията от необузданото ипотечно кредитиране, продължило дълги години, бяха почувствани първо от най-бедните собственици на жилища в САЩ. Но ако кризата започна с тях, тя не остана ограничена само там.

“Хората смятат, че това е проблем само на собствениците с по-ниски доходи”, казва Мейбъл Гуцман, брокер в Century 21. “Но не е.”

Заедно с по-бедните американци, много по-богати граждани бяха ипотекирали имотите си за покупката на всичко от коли до акции, пише изданието.

“Високите доходи не винаги означават умен или отговорен”, казва Мишел Льофевр, директор на Националната асоциация на ипотечните професионалисти. Той е на мнение, че в американските училища трябва да се преподава финансова грамотност.

Сега пазарът е наводнен с прекалено много имоти, което натиска цените надолу толкова много, че много американци дължат повече, отколкото имотите им струват.

Специалистите смятат, че за възстановяване на пазара ще се изисква дълъг период. Междувременно скъпите жилища ще се продават трудно: купувачите може да не могат да получат лесно ипотека.

“Мисля, че ще стане по-лошо. 2009-та ще бъде трудна”, казва Льофевр.

Много от богатите американци вече усещат трудностите. Според данни на компанията за проучвания First American CoreLogic през август при 5% от ипотеките на стойност над 417 хил. долара е имало закъснения при плащанията от над 60 дни. За сравнение делът на просрочените обикновени ипотеки е бил 3%, а този на високорисковите – 29,5%. Тези 5% на просрочените с 60 и повече дни ипотеки с висока стойност обаче са над три пъти повече в сравнение с 1,4% през август 2007 г.

По думите на Сам Кейтър, главен икономист от First American CoreLogic делът на този вид ипотеки със закъснели плащания е отчел най-високия ръст от всички категории през изминалата година.

“Най-засегнатите райони са места като Калифорния, които отчетоха резки спадове в цените. Но малко райони останаха незасегнати”, казва той.

Трудностите за много американци произтичат от факта, че са получили прекалено високи ипотеки за домовете си.

“Хората купиха по време на бума, предполагайки, че цените ще продължават да се покачват и са ипотекирали дома си, за да увеличат своето богатство”, казва Денис Хедлънд, основател на консултантската компания iEmergent. “Стойността на активите на хората, включително и акциите им, се понижи, но дълговете им – не.”

Това накара много богати собственици на жилища да се опитват да продадат дома си чрез т. нар. къси продажби, одобрени от банката, при които продавачът приема оферта за имота си на цена по-ниска от тази, на която е купил, за да избегне принудително отнемане. Този процес обаче бе критикуван напоследък, че е прекалено бавен или защото банките настояват за нереалистично високи оферти.

“Много банки все още нямат на разположение ефективни системи, за да се справят с късите продажби”, казва Рон Росен, брокер от Lighthouse Point.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още