IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GTC: Пазарът на бизнес имоти в ЦИЕ ще се съживи през 2010

Пазарът ще отскочи, след като кредитната криза свие броя на новите проекти в региона, смята Ели Алрой от GTC

14:31 | 08.12.08 г.
GTC: Пазарът на бизнес имоти в ЦИЕ ще се съживи през 2010

Най-големият полски строителен предприемач - Globe Trade Centre SA (GTC), очаква пазарът на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да се съживи след две години, когато кредитната криза ще е намалила предлагането.

Условията за кредитиране ще останат по-строги в региона поне до края на следващата година, казва в интервю за Bloomberg Ели Алрой, председател на Надзорния съвет на компанията. Заради по-недостъпното финансиране броят на новите проекти ще бъде „намален драстично“, казва той.

GTC е загубила 64% от пазарната си стойност през 2008 г. на фона на загуби и отписвания от страна на банките в световен мащаб в размер на над 970 млрд. долара. По-рано тази година базираната във Варшава компания преустанови работата по някои проекти и отложи други, които са в процес на строителство.

Компанията може да започне да купува земя през втората половина на следващата година, казва Алрой. Ще изчакаме още малко с покупките на земя, защото много от предприемачите и банките още не взели решението дали да продават, или да принудят кредитополучателите да продават, казва той.

Globe Trade строи офиси, молове и апартаменти в 10 страни в региона. У нас има планове да построи четири мола – по един в Стара Загора, Бургас, Варна и Русе.

Компанията разполага с около 210 млн. евро в брой, казва още Алрой. „Важното в играта следващите няколко години ще бъде паричният поток“, казва той, като добавя, че наличните средства ще позволят на компанията „да се възползва от възможностите“.

Компанията очаква разходите за строителство, които формират около 60% от цената за развитие на проектите, да паднат с между 10% и 15% в региона следващата година.

Според Алрой Полша е най-добрият пазар в ЦИЕ. „Що се отнася до Русия и Украйна, щастливи сме, че имаме много ограничени експозиции – по един проект във всяка от тях”.

Алрой смята, че през следващото десетилетие компаниите, които развиват бизнес имоти, ще се възползват от ръста в източноевропейските пазари, които имат да наваксват, за да стигнат западните нива. Във Варшава, с население от около 1,7 млн. души – приблизително колкото това във Виена, има 3 млн. кв. м офис площи, или една трета от тези във Виена. Букурещ, който е по-голям, разполага със 700 хил. кв. м.

„След 5 до 10 години Централна, Източна и Западна Европа ще бъдат една бизнес общност. Въпрос на време е кога пропастта ще се затвори“ смята Алрой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още