IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отложиха трети проект на Норман Фостър

Замразява се строителството на офис сградата River Tower във виетнамския град Хошимин

11:47 | 08.12.08 г.
Отложиха трети проект на Норман Фостър

Британският архитект Норман Фостър понесе още един удар от кредитната криза, като пореден негов проект беше отложен. Заради пазарните условия се замразява строителството на офис сградата River Tower на стойност 78 млн. паунда във виетнамския град Хошимин, съобщи PropertyWire.

Предприемачите планираха строителството да започне в началото на следващата година. Сега обаче става известно, че проектът, който се реализира съвместно от немския предприемач FOM Real Estate и израелския инвеститор Игал Ахуви, няма да продължи, като не е посочена начална дата.

Това е третият отложен проект на архитектурното бюро Foster and Partners, станал жертва на кредитната криза през последните седмици. Плановете да се построи най-високата кула в Европа - „Кула Русия“ на стойност 600 млн. паунда в Москва, бяха отложени поради липса на финансиране. Същата съдба сполетя и проекта за най-високата сграда в Ирландия - кулата на U2 в Дъблин на стойност 162 млн. паунда.

Виетнам, чиято икономика силно зависи от износа, беше засегнат сериозно от глобалното забавяне. От правителството предупредиха, че преките чуждестранни инвестиции може да намалеят с 50% следващата година, а ръстът на икономиката се очаква да се забави до 6,5% тази и следващата година от 8,5% през 2007 г.

Предприемачите преразглеждат и други проекти, сред които бизнес сгради и жилищни комплекси. „Ангажиментът ни към Виетнам остава същият и още вярваме, че в страната има възможности, но предвид всичко, което се случва, трябва да направим някои оценки“, казва говорител на Ахуви. От FOM обаче намекват за още проблеми: „Проблемът е ситуацията на пазара, ситуацията с продавача, целият пакет не работи“, посочват оттам.

Фостър има проект и у нас за изграждането на ваканционен комплекс на българското Черноморие на стойност 1 млрд. евро, който по-рано тази година стана обект на протести от страна на природозащитници. Той е и сред кандидатите в конкурс за изработване на проект за вторичен столичен център на бул. “Цариградско шосе“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още