IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Нова Зеландия продължиха понижението си и през ноември

Средната продажна цена на жилище в страната вече е около 200 хил. долара

09:51 | 08.12.08 г.
Цените на жилищата в Нова Зеландия продължиха понижението си и през ноември

Цените на жилищата в Нова Зеландия паднаха с 6,8% през ноември спрямо година по-рано заради влиянието на рецесията в страната и задълбочаващия се ефект от финансовата криза върху купувачите. 

Понижението на средната цена е същото като регистрираното през октомври, което беше най-голямото от 2005 г. насам, посочват от базираната в Уелингтън държавна агенция за оценяване Quotable Value New Zealand Ltd. За първи път през ноември от 15 месеца насам годишният спад не се задълбочава.

Средната продажна цена през ноември намалява до 375 408 новозеландски долара (200 073 щатски), сочат данните.

Цените на имотите в Оукланд отбелязват спад от 7,4%, а в Уелингтън – с 6%. Средно в 17-те основни града в страната цените се понижават със 7,2%.

Падащите цени са още един признак, че икономическата криза в страната ще бъде продължителна. Миналата седмица управителят на централната банка на страната Алън Болард призова кредиторите да прехвърлят по-ниските разходи за кредитиране и към потребителите. От юли насам банката е намалила основната лихва с 3,25 процентни пункта.

Болард заяви, че икономиката може би изплува от рецесията, въпреки че се очаква едва незначително възстановяване през следващите шест месеца. Той не изключи възможността за допълнително свиване на брутния вътрешен продукт, ако глобалните условия се влошат.

От централната банка прогнозират цените на жилищата да паднат с 16% до края на 2010 г. Очакванията са още нивото на безработица да нарасне до 6% до края на 2009 г. от 4,2% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още