IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Накъде ще вървят цените на имотите у нас?

Мнение по темата Investor.bg потърси от читатели и брокери

11:53 | 07.12.08 г.
Накъде ще вървят цените на имотите у нас?

Въпросът накъде ще вървят цените на имотите у нас винаги е бил актуален, но напоследък все по-усилено се спекулира какво ще се случи с пазара предвид влиянието на глобалната криза. Въпросът „Очаквате ли цените на имотите в България да се понижат във връзка с глобалната криза?“ в анкета на Investor.bg предизвика засилена активност, като участие в нея взеха над 3 хил. потребители.

Най-голямата част от тях, или 43%, са предпочели да отговорят, че „надутият“ балон на пазара на имоти и без това трябва да се спука. Други 23% са по-умерени в очакванията си, като посочват, че понижението е неизбежно, макар и с 10-15%.

Също толкова голям (23%) е делът на тези, които очакват временна стагнация на пазара, след което цените отново да тръгнат нагоре. На някои места цените просто ще замрат, смятат 6% от участниците в анкетата, а 5% са категорични, че цените на имотите никога няма да паднат.

Потърсени за коментар от Investor.bg, брокери на имоти не се ангажираха с категорични прогнози за бъдещето на пазара.

„В голяма степен подкрепям посочените отговори на въпроса. В момента наблюдаваме две тенденции - понижение на най-ниския сегмент цени, който беше около 900 евро/кв. м за София с максимално понижение на продажните цени от 10% и замразен пазар в луксозния сегмент и панелните апартаменти. Разбира се, това е временно и ще има обръщане на пазара. Трудно се прогнозира кога цените ще стигнат дъното. Ще разберем, когато цените отново започнат да се възстановяват“, коментира Теодора Димитрова, управляващ партньор на мрежата от независими агенции за имоти ERA за България и Румъния.

„Първо нека отбележим, че балон на цените в България няма. Това, което се случва, е отрезвително и оздравително и драма няма“, каза Младен Митов от агенция за имоти Явлена.

По думите му вече се наблюдава гъвкавост от страна на собствениците на имоти да коригират цените и при преговори цените слизат с 10-15%.

„Заради ограниченото кредитиране намаляха купувачите, но пък има оживление на пазара на наеми. Ситуацията е неприятна за хората с кредити, защото нарастват вноските. Далеч съм обаче от мисълта, че ще има масови разпродажби на жилища с ипотеки“, каза още Митов.

„Пазарът не може да бъде само във възход. Сега се намираме в четвъртата фаза от развитието на пазара на имоти у нас. Първата е неговото създаване през 1989 г., втората е икономическата криза от 1996 – 1997 г. и 2-3 години след това, когато пазарът на практика беше мъртъв. От 1999 – 2000 г. започна възходът на пазара, който продължи до последното тримесечие на миналата година. 2008 г. е година на преход“, обобщи той.

Преходът от пазар на продавачите към пазар на купувачите е нормална, положителна тенденция и имаше нужда от нея, категоричен е той.

Следващата година ще продължи диктатът на купувачите, а пазарът ще се води от клиентите с пари в брой, добави Митов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още