IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руска компания шокира фондовия пазар с мащабна сделка с имоти

Компанията се съгласила да спаси един от големите си акционери, като купи имоти от него

14:32 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руска компания шокира фондовия пазар с мащабна сделка с имоти

Руската нефтена компания Sibir Energy, чиито акции се търгуват на Лондонската борса, шокира пазара вчера, след като съобщи, че се е съгласила да купи имоти в Русия на стойност 340 млн. долара, пише Financial Times.

Имотите са главно в Москва и Санкт Петербург и ще бъдат закупени от един от нейните най-големи акционери.

Книжата на компанията са загубили повече от половината си стойност след съобщението, като са се понижили с 57 пенса до 43 пенса, а анализатори коментират, че сделката е подсилила опасенията относно инвестициите в Русия.

Sibir се е съгласила да купи портфолио от 10 имота от руския бизнесмен Шалва Чигирински, който притежава около 23% в компанията и който е изпаднал в затруднено положение заради кризата.

Чигирински е взел дейно участие в изграждане на компанията, която притежава 50% дял от високо печелившо нефтено находище в Сибир, пише изданието.

Акционерите ще гласуват сделката на извънредно събрание на 18 декември. Въпреки че Чигирински няма да гласува, анализатори казват, че според предварителни нагласи, сделката вероятно ще бъде одобрена.

„Трудните времена налагат да се взимат неудобни решения”, коментира изпълнителният директор на компанията Хенри Камерън. „Сигурен съм, че мерките, които взимаме, са добри за компанията и с времето ще се докаже, че са били отговорни.”

В съобщение до акционерите от компанията са казали, че Чигирински рискува да получил маржин кол*, което би го принудило да си продаде акциите, „което е щяло да порази цената на акцията и да разруши съществуващата акционерна структура, излагайки компанията на безмилостна хищническа активност”.

Планираната сделка е предизвикала смесени реакции сред акционерите, някои от които приемат, че сделката, въпреки че далеч не е идеална, може да е най-доброто решение за запазване на бизнеса на компанията при тези трудни условия, пише изданието.

В края на миналия месец стана ясно, че проектът за изграждането на най-високата кула в Европа, в който инвеститор е също Чигирински, е бил спрян поради липса на финансиране.

*Изискване към клиента за внасяне на допълнителни парични средства за покриване на открити позиции

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още