IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Мумбай напълно замря след терористичните атаки

Купувачите на апартаменти се оттеглят, а компаниите преосмислят рисковете от правенето на бизнес в Индия, твърдят брокери

18:09 | 04.12.08 г.
Пазарът на имоти в Мумбай напълно замря след терористичните атаки

Заради терористичните атаки от миналата седмица пазарът на имоти в Мумбай, вече отслабен от забавящата се икономика, напълно замря, пише Bloomberg.

„На пазара цари пълно затишие. Бъдещето също не изглежда радостно. Последните шест месеца пазарът не беше много активен, но сега ситуацията може да се влоши“, казва Шив Кумар Дембла, собственик на агенцията за имоти Shiv Real Estate Consultants в Мумбай.

За период от седем месеца до 31 октомври продажбите на жилища в града са паднали с 21%, по данни на UBS. Това е било преди терористичните атаки в южен Мумбай, които бяха насочени срещу чужденци.

Именно чужденците допринесоха офис пазарът в Мумбай да се превърне във вторият най-скъп в света, защото големи компании търсиха площи във финансовата столица на Индия. Сега купувачите на апартаменти се оттеглят, а предприемачите може да бъдат принудени да замразят проекти, защото компаниите преосмислят рисковете от правенето на бизнес в Индия, твърдят брокери и анализатори.

В Мумбай, който носи една трета от данъците в Индия, се намират централната банка на страната и основните фондови и стокови борси, както и най-големите й компании и местните централи на чужди фирми като Citigroup и Barclays.

Градът е шестият най-скъп пазар на наеми на апартаменти в света и втори в Азия след Хонконг, по данни на ECA International.

Регистрациите на нови жилища в Мумбай са паднали с 35% през октомври на годишна база, сочат данни на анализатора от UBS Сухас Харинараянан. Продажбите през ноември може да се окажат и по-зле, пише той в съобщение до клиентите си на 2 декември, без да коментира атаките.

„Няколко чуждестранни граждани, които планираха да пристигнат по-късно този месец, за да купят имоти, отложиха пътуванията си след атаките“, казва Ашуин Мехта, който управлява агенцията за имоти Astute Acres Pvt. в Мумбай. „От миналата седмица насам нямаме почти никакви запитвания“.

Търсенето на жилища в южен Мумбай попадна под натиск по-рано заради скъпото кредитиране и нежеланието на предприемачите да намалят цените, пише в съобщение до клиентите си на 1 декември анализаторът от Macquarie Research Унмеш Шарма.

Най-голямата компания за имоти в страната - DLF Ltd., и Emaar MGF Land Pvt., индийското подразделение на най-големия предприемач в Близкия изток, намаляват цените на жилищата с цел да съживят търсенето. Продажбите обаче ще тръгнат нагоре, само ако цените на жилищата в страната паднат с между 25 и 30% или кредитирането поевтинее, изчислява Харинараянан.

Ако реакцията на правителството на атаките не успее да възстанови доверието на чуждестранните инвеститори, търсенето на офиси и търговски площи може още да се свие, прогнозира Шарма. Освен това инвеститорите ще търсят по-висока рискова премия при инвестиции в имоти в Индия, като ще очакват възвръщаемост от 25-26% вместо 20-23%, посочват анализатори.

Спадът е особено изразен в Колаба, престижен квартал в южен Мумбай, където терористите нахлуха в хотел Taj Mahal Palace & Tower и в еврейски център и водиха битки с индийските специални служби. „Хора, които по-рано планираха да купуват в Колаба, сега се отказват. Твърде изплашени са, за да живеят в Колаба“, коментира брокер на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още