IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британска фирма за инвестиции в имоти премина под контрола на държавата

Инвеститори в компанията са знаменитости като мениджъра на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън и журналистът сър Дейвид Фрост

10:04 | 04.12.08 г.
Британска фирма за инвестиции в имоти премина под контрола на държавата

Британското правителство пое контрола над изпадналата в несъстоятелност компания за инвестиции в имоти aAim, която се оценява на 3 млрд. паунда, съобщава Times.

Инвеститори в компанията са известни личности като мениджъра на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън, а неин председател е журналистът сър Дейвид Фрост. Основен кредитор на компанията е банката HBOS. Съществува опасност акционерите да загубят всичките си инвестиции, пише изданието.

AAim е инвестирала милиарди паунди в имоти на територията на Острова и континентална Европа преди рухването на пазара миналото лято. Оттогава цените на имотите във Великобритания са се понижили с до 35%.

Грант Торнтън, на когото е било възложено управлението на aAim от съда, както и представители на HBOS не са били намерени за коментар, но според запознати Фъргюсън и Фрост са притежавали инвестиции в компанията до преди две седмици. Саймън Коуел, импресарио на поп звезди, също е свързван с компанията.

HBOS е инвестирала 200 млн. паунда в компанията и притежава дял от 20%. Банката е кредитирала и в голяма степен програмите на компанията за придобивания, но въпреки това се очаква, че HBOS ще може да възстанови по-голяма част от този дълг. Банката е в процес на сливане с Lloyds TSB, с което ще бъде създадена институция, в която данъкоплатците ще имат 40% дял.

Запознати оприличават колапса на aAim на фалита на компанията за имоти и финансови услуги Dawnay Day, чиято стойнст е била 2 млрд. паунда. Финансовата стабилност и на двете компании е била зависима основно от ползването на заемен капитал и от покачващите се цени на имотите. С кредитната криза и колапса на пазара на имоти обаче техният бизнес модел вече не е успешен.

Други две компании за имоти с дългове към HBOS - Imagine Prestige и Imagine Veritas, също са преминали под контрола на държавата поради несъстоятелност вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още