IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разрешиха на литовци да придобият контрол върху 28 магазина „Европа”

Чрез сделката Максима България няма да придобие собствеността върху 28-те магазина, а ще сключи дългогодишни договори за тяхното възмездно ползване

12:34 | 03.12.08 г.
Разрешиха на литовци да придобият контрол върху 28 магазина „Европа”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Максима България” ЕООД, гр. София, да придобие едноличен контрол върху 28 магазина от търговска верига „Европа”, съобщиха от комисията.

Търговските обекти се експлоатират от „Магазини Европа” АД, гр. София, и повечето са собственост на дружеството.

„Максима България” се контролира пряко и самостоятелно от Максима Инвест ЗАД, Литва, и присъства на българския пазар чрез веригата магазини „Т-Маркет”.

Чрез сделката дружеството няма да придобие собствеността върху 28-те магазина, а ще сключи дългогодишни договори за тяхното възмездно ползване, като ще запази осъществяваната дейност, но ще взима еднолично решения относно извършването на търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки с оглед собствените си търговски цели, се уточнява в съобщението.

Според анализа на КЗК след приключване на сделката пазарният дял на Максима България ще бъде под 20%.

От направеното изследване на всички регионални пазари, обхванати от сделката, е видно, че на тях доминират главно местни независими търговци с малки по размер супермаркети и са налице предпоставки за растеж и пазарна консолидация. Комисията счита, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което да попречи на ефективната конкуренция на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още