IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски милиардер ще мери настроенията на пазара с търгове на апартаменти

В опит да намери реалните цени Mirax няма да определя начални цени

12:17 | 03.12.08 г.
Руски милиардер ще мери настроенията на пазара с търгове на апартаменти

Руската Mirax Group на милиардера Сергей Полонски планира да продаде на търгове 20 апартамента в Москва, за да измери настроенията на потребителите в условията на падащ пазар. 

„Това е добър начин да се съживи пазарът. Планираме да получим допълнителна информация за ценовите очаквания и за мисленето на нашите купувачи в условията на криза“, обяснява Дмитри Луценко, член на борда на компанията, в отговор на въпроси на Bloomberg.

Апартаментите, които компанията планира да пусне на търг, вероятно имат пазарна стойност от между 6000 и 8500 долара на квадратен метър, въпреки че наддаването може да ги вдигне повече, смята Аня Левитов, управляващ директор на базираната в Москва Evans Property Services.

Цените на апартаментите в Русия може да се сринат с 32% в доларово изражение следващата година, прогнозираха на 1 декември от Goldman Sachs. Десетгодишният бум на пазара на имоти превърна Москва в третият най-скъп пазар на имоти след Монако и Лондон за първата половина на годината, по данни на Global Property Guide.

Търсенето на луксозни апартаменти може би се стабилизира след спад от август до октомври заради навлизането на пазара на „търсачи на имоти в затруднение“, обяснява Левитов.

Средната цена на апартаментите в руската столица, без да се включват първокачествените жилища, падна с 2,3 на сто през ноември до 5972 долара за кв. м, след като достигна рекордна стойност през октомври, по данни на Property Market Indicators.

От Mirax няма да определят начални цени за продажбите, които ще се проведат на 17 декември.

„Трудно е да се представи, че търгът се организира по начин, при който Mirax няма да имат влияние върху долната ценова граница на продажбата. Прави им чест, че наистина се опитват да намерят реалните пазарни цени“, коментира Левитов.

Mirax е сред руските строителни предприемачи, които замразиха някои проекти и намалиха мащаба на други заради глобалната кредитна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още