IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Colliers се отказа от продажбата на 5 хил. жилища в Румъния

Като причина се посочват забавените продажби на жилищния пазар в Румъния

11:49 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Colliers се отказа от продажбата на 5 хил. жилища в Румъния

Консултантската компания Colliers International се е отказала от договорите за продажбата на пет жилищни комплекса в Румъния през изминалите месеци, които включват общо 5 хил. жилищни единици, съобщава румънското издание ZF.

Проектите, които е трябвало да бъдат развити през следващите няколко години, включват комплекси на листнатата в Полша GTC, както и такива на румънски и чуждестранни бизнесмени.

От Colliers са казали, че продажбите на пазара в Румъния „са били слаби през последно време“.

Според изданието Colliers е щяла да генерира приходи в размер на 5 млн. евро от продажбата на жилищата, ако се приеме средна цена на жилище от 100 хил. евро и 1% комисиона.

Компанията все още има значително портфолио от жилищни проекти за продажба. Много предприемачи са отложили проектите си тази есен заради забавените продажби, което е накарало Colliers да се насочи към съпътстващи услуги на жилищния пазар, като маркетиране на проекти, проучвания и дори подобряване на имиджа на някои от проектите, засегнати от кризата, пише изданието.

Въпреки че нивото на жилищните продажби е било под това от 2007 г., жилищният отдел на компанията е отчел ръст от 25% в проходите си досега тази година, заради редица договори, подписани миналата година, плащанията по които са постъпили тази година.

„През 2009 г. вероятно ще отчетем спад на приходите на жилищния ни отдел. Това ще бъде трудна година, тъй като част от хората вече няма да могат да получават заеми, което ще доведе до паника във връзка с общия ход на икономиката и ако ръстът на безработицата се увеличи, хората ще са по-внимателни как харчат парите си“, коментира Илинка Паун, директор на жилищния отдел в Colliers.

„Въпреки това след като европейските държави излязат от рецесията, насъбраното напрежение ще доведе до пазарен ръст. Имаме достатъчно ресурси, за да задържим хората си в компанията за известно време, докато жилищният пазар се възстанови.“

Миналата година Colliers отчете приходи в страната от 21,1 млн. евро и печалба от 7,3 млн. евро, което е трудно да бъде постигнато тази година, казва Богдан Георгеску, управляващ партньор в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още