IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консултанти призоваха за забавяне на развитието на бизнес имоти в Будапеща

В резултат от несигурността в икономиката и очакваното ново предлагане на офис площи в Будапеща до 25% от тях може да останат незаети до края на 2009 г.

10:04 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Консултанти призоваха за забавяне на развитието на бизнес имоти в Будапеща

Наемателите на офис площи в Будапеща ще се възползват от бума в развитието на проекти, който ще доведе до нови 350 хил. кв. м офиси на пазара, сочи доклад на консултантската компания Colliers International Унгария. Въпреки това предприемачите и инвеститорите ги очаква труден период, тъй като забавянето в глобалната икономика ще доведе до спад в търсенето. В резултат на това някои проекти може и трябва да се забавят, казват от компанията.

Планираните нови площи са повече от очакваното, казва Реми Кутюр, директор Проучвания в Colliers International. Той обяснява, че досега никой не е знаел точните данни за очакваните нови площи, тъй като информацията, която е била на разположение, е била непълна.

Ако всичките проекти бъдат завършени навреме, това ще представлява ръст от 17% в инвентара от офис площи в Будапеща. Това увеличение в предлагането идва в труден момент, тъй като глобалната несигурност обезкуражава компаниите да се преместват в нови офиси, се казва в проучването. С такова предлагане на нови площи на пазара няма да има натиск за увеличение на наемите и усвояването на площите ще отнеме по-дълго.

Според Colliers 2009 г. ще бъде добра за наемателите, които ще имат богат избор на достъпни цени. Тогава отново най-важните критерии на пазара ще бъдат качеството и локацията. Качествените сгради с добра локация ще бъдат отдавани под наем успешно въпреки увеличението на незаетите площи. Всички останали ще бъдат в затруднено положение, смятат от компанията.

„Ние очаквахме нивото на незаетост да достигне минимум 18% до края на 2009 г., но с несигурните икономически перспективи и това ниво на предлагане делът на незаетите площи може всъщност да бъде над 25%“, коментира Хамиш Уилиямс, директор Отдаване на офис площи в Colliers International.

„Нашето проучване показва, че има около 136 хил. кв. м офис площи клас А, които са в процес на изграждане и ще бъдат завършени през 2010 г., а предприемачите имат разрешителни за още 540 хил. кв. м. Някои от тези проекти може и трябва да бъдат отложени“, казва Кутюр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 02.12.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още