IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърватска отваря пазара на имоти за чужденци от февруари

Много хървати обаче се опасяват, че скоро най-добрите части от атрактивното им крайбрежие ще станат собственост на чужденци

18:51 | 01.12.08 г.
Хърватска отваря пазара на имоти за чужденци от февруари

От февруари следващата година чужденците вече ще могат да купуват имоти в Хърватска при същите условия като местните граждани, съобщи DPA.

Много хървати обаче се опасяват, че скоро най-добрите части от атрактивното им крайбрежие ще станат собственост на чужденци.

Съгласно условията в предприсъединителните преговори с Европейския съюз само обработваемата земя и горите няма да се търгуват свободно.

Съгласно сегашните условия чужденец може да купи имот в страната или на принципа на взаимност, ако неговата страна също има отворен пазар на имоти, или чрез юридическо лице.

Вярва се, че много от компаниите, основани от чужденци, са създадени именно с цел да се купи имот, но точният им брой не е известен, пише DPA. Според местни медии около 40 хил. души са придобили жилища или земя по този начин.

От юли 2006 г. досега хърватските власти са получили 8122 заявки от чужденци за разрешение да купят имоти. През изминалите девет години са дадени само 3553 разрешения.

По-голямата част от купувачите са германци и австрийци, съответно 2102 и 731. Адриатическото крайбрежие традиционно привлича през лятото десетки хиляди туристи от двете държави. Освен това има над 120 запитвания от Унгария, която няма излаз на море, както и десетки от британци, американци и датчани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още