IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният пазар в Бразилия се пропуква

Само допреди седмици той беше един от най-динамичните в света, кризата обаче го връхлетя внезапно

12:43 | 01.12.08 г.
Жилищният пазар в Бразилия се пропуква

Само допреди седмици жилищният пазар в Бразилия беше един от най-динамичните в света. Сега обаче е застигнат от глобалната кредитна криза, а опитите на правителството да стимулира търсенето са подкопани от страховете на потребителите, пише Los Angeles Times.

До септември жилищният сектор в страната беше силно нагорещен.

За периода януари – септември продажбите на нови къщи и апартаменти нараснаха с 25% спрямо същия период година по-рано, подкрепени от растяща икономика, силно търсене, ръст на броя на работните места и все по-достъпни ипотеки.

Забавянето на продажбите, което още не е отразено в официалната статистика, връхлетя пазара внезапно. Най-голямата компания за жилищно строителство - Cyrela Brazil Realty, съкрати миналия месец 300 работници и понижи очакванията си за тазгодишните продажби с 25%. През последните седмици акциите на Cyrela и другите около 20 публични строители на жилища се сринаха.

Основният проблем в страната, по думите на президента Луис Инасио Лула да Силва, е отслабващото потребителско доверие.

„Проблемът не е липсата на пари, проблемът е, че хората се страхуват. Страх ги е да не загубят работата си и не купуват нищо. Но като не купуват, какво се случва? Затварят се фабрики и се закриват работни места - това, от което ги е страх“, е казал Лула в реч миналата седмица.

Според икономиста Никола Тингас Бразилия навлиза в същата „криза на доверието“, каквато вече засегна други държави. „Хората не знаят какво да очакват следващата година, нито работодателите знаят колко служители може да се наложи да съкратят“.

Жилищният бум беше основна част от успешната история на икономиката на Бразилия. През първите девет месеца общата стойност на отпуснатите ипотечни заеми е нараснала с 89% на годишна база

Строителните предприемачи пък бяха окуражени от оценки като тази на анализатора Едуардо Чеаб от Standard & Poor, според когото в Бразилия има недостиг от 8 млн. жилищни единици.

Местните и чуждестранните инвеститори купуваха акции на компании за жилищно строителство. Cyrela и други строителни компании са привлекли общо 6 млрд. долара чрез публично предлагане на акции от 2005 до 2007 г., сочат данни на Чеаб.

Кредитната криза и падащият капиталов пазар през последните два месеца обаче взеха своя данък. Все по-трудно се отпускат ипотеки за закупуване на жилище, а предприемачите срещат проблеми при получаването на краткосрочни заеми за закупуване на парцели за бъдещо строителство. Свиващото се кредитиране е една от причините S&P да намали прогнозата си за икономическия ръст на Бразилия през 2009 г. до 2,5% от тазгодишната 5,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още