IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

RICS: Процесът по оценка на имотите е "изключително затруден"

Основна причина за по-високата степен на несигурност в оценките е намаленият обем от сделки на пазара на имоти

10:56 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
RICS: Процесът по оценка на имотите е "изключително затруден"

Процесът по оценка на имотите е изключително затруднен предвид значително намаления обем на надеждни данни за сделки с имоти в тази бързо променяща се макроикономическа среда, се казва в доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Миналия месец от RICS съобщиха, че продажбите на жилища във Великобритания през третото тримесечие са се понижили до най-ниското си ниво поне от 30 години насам.

Въпреки тези трудности от института смятат, че докладите за оценките не би трябвало да съдържат условия и уговорки, които може да накарат клиента да поставя под въпрос тяхната валидност.

За всеки местен пазар и за всеки вид имот оценителят трябва да реши дали съществува пазарна нестабилност, която би могла да доведе до елемент на несигурност в оценката.

От RICS обаче казват, че несигурността в оценките не е нов феномен, а е съществувала вече известно време на много пазари по света и в последно време просто е станал по-изразена.

„RICS не обявява период на несигурност с официална дата за начало и край. Все още в много случаи става дума за това, че оценителят трябва да разгледа всеки имот поотделно в контекста на пазара и да прецени условията“, казва Дейвид Ръшолм, директор Оценки на имоти в RICS.

Степента на несигурност в оценката варира за всеки пазар и период, в който тя е изготвена и зависи от редица фактори като индивидуалните характеристики на отделния имот, конкретния пазар и информацията, която е на разположение за оценителя, се казва в доклада.

Случаи на пазарна нестабилност може да възникнат, когато непредвидено маркоикономическо събитие доведе до внезапна и значима промяна на пазара, казват от RICS. Това може да причини панически продажби или покупки или да доведе до нежелание за търговия, докато не стане ясно как цените на пазара ще бъдат повлияни дългосрочно. Ако оценката съвпадне с последствията от такова събитие, данните, на които тя е базирана, може да са неточни, непълни или непоследователни, което има пряка връзка със степента на сигурност на оценката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още