IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сриващият се пазар на имоти води до нарастване на семейните раздели

Неочаквано понижение от 10% на цените на жилищата води до 5% увеличение на броя на двойките на Острова, които се разделят

10:50 | 01.12.08 г.
Сриващият се пазар на имоти води до нарастване на семейните раздели

Хиляди семейни двойки във Великобритания може да се разделят в резултат на сриващия се пазар на имоти в страната, предупреждават икономисти, цитирани от Daily Telegraph.

Внезапните понижения на цените водят след себе си увеличаване на разделите, сочат данни от академично проучване, което сравнява статистически въпросници на 5 хил. домакинства с данни от индекса за цените на жилища на Halifax за последните 14 години.

Според изчисленията неочаквано понижение от 10% на цените на жилищата води до 5% увеличение на броя на двойките, които се разделят, което означава хиляди семейни раздели повече на Острова заради надвисналата над страната рецесия.

Анализаторите от Института за социални и икономически проучвания към Университета в Есекс твърдят, че по-големите финансови притеснения и страхът, че ипотеката може да струва повече от жилището, оказват толкова силен натиск върху двойките (женени или просто съжителстващи), че много връзки се разпадат.

Ефектът от кризата ще бъде още по-изразен при уязвими двойки - млади, с деца и големи дългове, предупреждават анализаторите.

Данните стават известни в условията на най-тежката криза на пазара на имоти във Великобритания от Втората световна война насам, като последните данни на Nationwide сочат, че цените на имотите са паднали с 13,9% през изминалата година. Днес от компанията за пазарни проучвания Hometrack съобщиха, че цените на жилищата са достигнали през ноември най-ниското си ниво от почти три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още