IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шанхай се опълчва на кризата с една от най-високите кули в света

Тя ще бъде висока 632 м, а инвестицията в нея е на стойност 2,2 млрд. долара

16:24 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шанхай се опълчва на кризата с една от най-високите кули в света

Три месеца след като откри втория по височина небостъргач в света, Шанхай се готви да започне строителството на още по-висока сграда, опълчвайки се на икономическото забавяне и на спада на цените на имотите в страната, пише Ройтерс.

Инвестициите в „Кула Шанхай“, висока 632 м, ще са на стойност 2,2 млрд. долара и строителните работи ще започнат в събота. Тя се очаква да бъде готова през 2014 г.

По думите на управляващия директор на Shanghai Tower Construction and Development Co, Гу Янпин, до деня, в който кулата бъде отворена, икономиката на Китай ще е отново в разцвет. Като едно от предимствата за реализиране на проект по време на икономически спад той посочва, че строителните материали са по-евтини.

Въпреки слабите капиталови пазари в Китай инвеститорите в проекта в Шанхай не очакват да имат проблеми с финансирането му чрез банкови кредити и други източници, пише Ройтерс.

Кулата, която ще има 121 етажа, ще включва офиси, търговски площи, хотел и културно-развлекателни площи. Според архитектите на проекта това ще бъде една от „най-зелените“ сгради в Китай – нейната спираловидна форма ще намали до минимум съпротивата на вятъра и консумацията на енергията, а на върха на кулата ще има 54 вятърни турбини.

Кулата ще засенчи по височина сегашната най-висока кула в страната, 492-метровия Световен финансов център на Шанхай, който тази година отвори в близост до мястото, на което ще се изгражда новият проект. Тя ще бъде по-висока и от сегашния най-висок небостъргач в света, 509-метровата кула Taipei 101 в Тайван.

Всички тези сгради обаче ще бъдат по-ниски от Burj Dubai, която в момента се изгражда в Обединените арабски емирства. Burj се очаква да бъде висока около 800 м, въпреки че точната височина се пази в тайна от инвеститорите, пише изданието. През юли тя надмина Taipei 101 по височина с изградени 512,1 м.

През октомври стана ясно, че строителната компания Nakheel планира изграждането на небостъргач с височина над километър в Дубай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още