IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландците инвестират в имоти 60% по-малко средства тази година

През 2008 г. ирландците ще инвестират в имоти 15 млрд. евро спрямо 45 млрд. миналата година, прогнозират от Savills

16:20 | 27.11.08 г.
Ирландците инвестират в имоти 60% по-малко средства тази година

„Очакваме през 2008 г. разходите на ирландци за имоти да намалеят до 15 млрд. евро, което е с 60% по-малко от 45-те млрд. през 2007 и е спад от 73% от върха от 54,4 млрд. през 2006 г.”, прогнозира Джоун Хенри, директор проучвания в Savills Ireland.

Това е един от основните изводи в редовния доклад на компанията за перспективите пред пазара. Според консултантите е наложително държавата и банките да предприемат незабавни мерки, за да се справят с липсата на ликвидност, която спъва както жилищния пазар, така и бизнес сегментите от пазара на имоти.

„Влошаването на пазарните условия тази година надмина всички очаквания. По времето на пика на пазара през 2006 г. ирландците са похарчили за имоти (в страната и в чужбина) рекордните 54,4 млрд. евро. Макар че намаля миналата година, общата стойност остана висока, но отрази началото на забавянето на пазара на нови жилища“, коментира Хенри.

Тя уточнява, че свиването на разходите е очевидно във всички сегменти на пазара на имоти, като е най-изразено при новите жилища. Очаква се общите разходи за нови жилища да падне от около 23 млрд. евро миналата година до едва 6 млрд. евро тази. Инвестиционният пазар в страната се очаква да се свие с до 75% до 2 млрд. евро. Средствата, вложени в покупка на земя в страната, се прогнозира да паднат с 80%. Стойностите изразяват както спад на обемите на сделките, така и значително намаление на стойността на индивидуалните сделки.

Пониженията на цените зависят от сектора. При новите жилища и на вторичния пазар те вече паднаха с до 30% тази година.

„Последователните ценови намаления тази година в комбинация с факта, че новото строителство на практика замря (очакваме най-много 20 хил. нови жилища да бъдат построени следващата година), ни карат да мислим, че цените са близо до дъното и че до средата на 2009 г. ще са се стабилизирали. След това ще бъде необходим период от поне шест месеца до една година, за да се върне доверието на купувачите, което пък ще увеличи нивата на активност“, добавя Хенри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още