IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Северна Гърция се върнаха на нивата от 2005 г.

Броят на непродадените нови жилища в региона е намалял, а строителството е забавило темпове

15:52 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в Северна Гърция се върнаха на нивата от 2005 г.

Броят на непродадените нови жилища в северна Гърция е намалял, тъй като цените са станали по-достъпни, а строителството е забавило темпове. Това констатират от Асоциацията на строителите в северна Гърция, съобщава гръцкото издание Imerisia.

На среща на компаниите от индустрията, проведена в Солун, специалисти са отбелязали, че въпреки различните твърдения, цените на имотите в региона в момента не проявяват индикации за последващ спад, а са останали стабилни и в момента са на нивата от 2005 г.

По-рано тази година гръцките медии съобщиха, че купувачите в северна Гърция са предимно българи и албанци, а цените тогава са се движели в порядъка на 150 хил. и 200 хил. евро за апартамент ново строителство.

Наред с това изданието посочва, че заради влошената обстановка в световната икономика гръцките купувачи са изключително песимистично настроени и се въздържат от всякакво потребление и най-вече от покупката на жилище. По различни оценки в момента на пазара в страната има непродадени около 300 хил. нови жилища, а над 50 хил. работници от строителната индустрия и сектора на имоти може да останат без работа.

По данни на Националната банка на Гърция продажбите на жилища в страната са се понижили с 15% в сравнение с миналата година.

На фона на тази ситуация обаче някои все още виждат място за оптимизъм, тъй като редица инвеститори ще се завърнат към пазара на имоти като сигурно убежище.

Въпреки това пазарът на жилища в Гърция се очаква да остане „замразен“ поне за следващите две години.

Изданието цитира проучване, според което 59,4% от анкетираните не смятат да купят жилище през следващите две години, а 9,7% най-вероятно няма да купят. Едва 5,7% планират със сигурност да направят покупка на жилище през 2009 или 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още