IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Guardian: Ски курорт, загубена инвестиция и българско убийство

Британският вестник представя разказа на Никола Уест за опита й да купи дом-мечта в Банско

11:22 | 27.11.08 г.
Pearl II. Визуализация: AZ
Pearl II. Визуализация: AZ

С това заглавие в сайта на британския вестник Guardian е публикуван материал за разказа на британката Никола Уест за инвестиция в България. Investor.bg публикува превод на материал, като не се ангажира с изказаните в него мнения или твърдения:

Никола Уест показва следите от синини около врата си. Те са, по думите й, всичко, което може да покаже от инвестицията си в това, което се е надявала да стане домът-мечта за семейството й в Източна Европа. Инвестицията се превръща в бедствие, като Уест губи парите си в серия от събития, които приключват с убийство. Сега участва в програма за защита на свидетелите, докато върви полицейското разследване.

Преди две години Уест, учителка по балет, която живее със съпруга и дъщеря си в Норфолк, прочита статия за българския ски курорт Банско. Тя била „пълна с източни обещания“, като сделките за имоти струват „една десета от цената“ на подобни апартаменти във френските Алпи.

С дъщеря тинейджър, запалена по ските, и налични пари за инвестиция, Уест намира сайт, наречен Dream Homes, който предлага информация за имоти в България. Тя се свързва с компанията, която е базирана в Марбея, Испания и се препоръчва от сър Иън Ботъм, известен британски спортист, и я насочват към имоти в Банско.

Уест плаща депозит от 2 хил. евро с кредитна карта и Dream Homes й уреждат пътуване до Банско. Там среща Рей Клиъри, представител на базираната в България компания за имоти AZ, която се занимава с продажбата на апартаменти в проект, наречен Pearl II. Той препоръчва адвокат, Ралица Галева, която да се заеме с транзакцията.

„Цялото Банско изглеждаше като строителна площадка“, разказва Уест, „но ми казаха, че скоро ще бъде завършено“. Плаща една вноска на адвоката и й казват, че ще може да се нанесе през май 2008 г. През октомври 2007 г. се искат още пари и през февруари тази година й казват, че вече има покрив и че трябва да плати третата вноска или рискува да загуби имота. Общо Уест плаща 87 хил. евро.

През януари тази година обаче двамата българи партньори в строителната фирма Стил Так, която се води, че извършва строителните дейности, се скарват. Единият, Красимир Крулев, обвинява другия, Ангел Събев, че е откраднал 6 млн. евро от компанията и както се твърди, го е застрелял. Работата по обекта е преустановена, Крулев към момента е под домашен арест.

Уест изпраща писма до адвоката, която казва, че парите са у AZ и че фирмата ще ги изплати. Това никога не се случва. След това казват на Уест, че ще си получи парите, ако отиде в България. Тя отива в офиса на AZ в Пловдив, където се налага да влезе със сила, като избива панел от врата. Вътре открива, че седем различни компании развиват дейност от малкия офис, както и документация за имота си. Вижда чаша топло кафе и по думите й намира двама мъже във вътрешна стая.

В този момент, посочва тя в заявление до полицията, единият от тях, когото тя идентифицира като Смилен Ботев от AZ, посяга към нея с въпрос коя е тя. Уест си иска парите. Той казал „Ти си г-жа Уест, глупава жена“ и я хванал за гърлото, разказва тя. Уест викнала, че посолството и полицията знаят, че е там и избягала, като взела документацията.

Ботев категорично отрича твърденията й. Според него Уест е нахлула в офиса с взлом и е откраднала документите. Той казва, че не я е докосвал и че адвокатът е щял да изплати парите „след 10 дни“. Уест твърди, че чува тези оправдания месеци наред. По съвет на британската агенция за борба с организираната престъпност (SOCA), тя се свързва с полицията в Норфолк, която разследва случая и я включва в схема за защита като свидетел. Впоследствие Уест се е свързала с десетки други хора, които са загубили пари от начинанието.

Говорител на Dream Homes казва: „Тази ситуация не може да се предвиди. Това е абсолютно изключение. Целият процес по оценка на проекта беше наред“.

Рей Клиъри от AZ казва, че проекът Pearl II е „пълен кошмар. Ралица Галева казва, че е дала всички пари на предприемачите и описва проваления проект „Просто се случи, единият управител беше твърде алчен. Такъв е животът“.

Що се отнася до Pearl II, проектът още се рекламира на десетки сайтове като „атрактивна и препоръчана локация“, завършва статията.

Investor.bg направи опит да се свърже с компания за имоти, която отговаря на описанието в статията, като се очаква коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още