IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищните цени на Острова забавят темпа на спад

Понижението в цените за ноември е 0,4% и 13,9% на годишна база

10:51 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищните цени на Острова забавят темпа на спад

Цените на жилищните имоти във Великобритания са се понижили с 0,4% през ноември с продължаващия ефект на кредитната криза върху жилищния пазар, но годишният темп на спад е отслабнал малко след рекордното понижение през октомври. Това сочи проучване на Nationwide, цитирано от Guardian.

Според него цените на жилищата в страната са с 13,9% по-ниски в сравнение с миналия ноември, като са се понижили средно до 158 442 паунда, или спад от над 25 хил. паунда. През октомври понижението беше 14,6% в сравнение с миналата година.

От Nationwide са ревизирали месечния спад в цените за октомври на 1,3% в сравнение с предишния 1,4%.

Данните може да показват, че жилищният пазар бавно започва да се подобрява след спасителния план на правителството и понижените от Банката на Англия лихви с 1,5 процентни пункта, но въпреки това анализаторите от Nationwide са останали предпазливи в оценките си, пише изданието.

Повечето икономисти очакват пазарът да остане изключително слаб за известно време, докато Великобритания преминава през първата си рецесия от началото на 90-те години.

„С икономиката, която изпада в рецесия, условията не изглеждат много благоприятни за бързо възстановяване на жилищния пазар“, казват от Nationwide.

„Пазарът на труда отслабва, което неминуемо ще възпрепятства търсенето, особено когато имотите остават скъпи в сравнение с доходите“, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още