IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ограниченото финансиране увеличи корпоративните продажби на имоти

Освобождаването на средства чрез продажба на имоти ще става все по-популярна практика за компаниите

10:21 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ограниченото финансиране увеличи корпоративните продажби на имоти

Компаниите в Европа са продали свои имоти на стойност 13,98 млрд. евро през първите шест месеца на годината, което е увеличение от 14,6% в сравнение с 12,2 млрд. евро за същия период на миналата година. Това сочи проучване на консултантската компания за имоти Jones Lang LaSalle (JLL).

Като процентно изражение те почти са се удвоили от общия обем на директните сделки с бизнес имоти на континента. За първата половина на 2008 г. корпоративните продажби са представлявали 20% от общия обем, в сравнение с 11% за същия период на 2007 г.

„В момент, в който много от развитите икономики се очаква да изпаднат в рецесия, достъпът до финансиране се очаква да бъде много по-ограничен“, казва Майкъл Евънс, директор „Корпоративно финансиране“ в JLL. Той обяснява, че в период, в който парите в брой са от изключително значение, освобождаването на средства чрез продажба на имоти, включително и продажбите с обратно отдаване под наем на собственика (sale-and-leaseback) ще представляват особен интерес за компаниите.

„Рецесията вероятно ще доведе до поляризация в активността на корпоративния капиталов пазар между онези бизнеси, които са финансово стабилни и онези, които са по-слаби“, казва Мат Ричардс, директор „Корпоративно финансиране“ в компанията. „По-слабите ще използват имотите за привличане на капитал, докато по-силните ще се възползват от пазара и ще купуват стратегически важни имоти. “

Стойността на корпоративните продажби на имоти на европейския инвестиционен пазар се увеличи драматично до 26 млрд. евро през 2007 г. от 12 млрд. евро през 2004 г. насам, сочи изданието. Това увеличение е причинено и от ръста на сделките с имоти в Европа като цяло.

С понижението на доходността и покачването на стойността на имотите в Европа, компаниите с готовност се възползваха от продажбата на имоти като алтернативен източник за привличане на капитал при ниски разходи, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още