IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис наемите в Лондон, Токио и Ню Йорк с първи спад от 2002 г.

Въпреки това наемите на 172 пазара, включени в проучване, са отчели ръст от 8% за 12 месеца до края на септември

17:40 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Офис наемите в Лондон, Токио и Ню Йорк с първи спад от 2002 г.

Наемите на офис площи в Уест Енд в Лондон, в центъра на Манхатън и в Токио се се понижили през третото тримесечие за първи път почти от седем години, поради спада в търсенето, провокиран от глобалната финансова криза, казват от консултантската компания CB Richard Ellis Group Inc, цитирани от Bloomberg.

Средните наемни нива в Уест Енд са били 158,79 евро на кв. м на месец за 12-те месеца до 30 септември, което представлява понижение от 5,1% в сравнение със същия период година по-рано. Офис наемите в Лондон, Манхатън и Токио за последен път се понижиха през януари 2002 г. по време на последната рецесия, пише изданието.

Наемите на световните пазари вероятно ще се понижават до края на годината и през първото тримесечие на 2009 г. с разпространяването на финансовата криза на международните пазари, казва Реймънд Торто, главен икономист от CB Richard Ellis.

„Уест Енд в Лондон или места, които демонстрират спад точно сега, са индикатори на това, което ще се случи през следващите шест месеца, явно”, казва той.

Въпреки че световните финансови центрове са регистрирали спад, разходите за офис наеми на 172-та пазара в проучването на компанията са се повишили средно с 8% за периода. Три от петте най-бързорастящи региона са в Близкия изток, като разходите са нараснали най-много в Абу Даби, повишавайки се с 95%.

„Има много пазари, които не усещат ефектите от финансовата криза“, казва Торто. „Не всяко място е финансов център”.

Офис наемите в централната част на Токио са се понижили с 5,3% до 117,66 евро на кв. м на месец, а в центъра на Манхатън те са спаднали с 2,7% до 62,63 евро на кв. м на месец.

Уест Енд все още е останал най-скъпият офис пазар в света, следван от Москва и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още