IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на жилища в Испания с 30% спад за тримесечието

Между юли и септември в страната са извършени 130 884 сделки с жилища, или спад от 8,6% в сравнение с предишното тримесечие

13:36 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на жилища в Испания с 30% спад за тримесечието

Продажбите на жилища в Испания са се понижили с 30,5% на годишна база през третото тримесечие, задълбочавайки тенденцията на спад, започнала по-рано тази година, в условията на хронично свръхпредлагане и кредитни ограничения, пише Ройтерс, като цитира данни на испанския имотен регистър College of Registrars.

Според тях между юли и септември в страната са извършени 130 884 сделки с жилища, или спад от 8,6% в сравнение с предишното тримесечие.

Средната цена на жилищата в Испания се е понижила за трето поредно тримесечие, намалявайки с 3,94% на годишна база до 140 193 евро.

Сделките с имоти са възпрепятствани от очакванията на испанските купувачи, че цените на жилищата ще продължават да спадат. По оценка на някои анализатори от частния сектор цените на жилищните имоти са се понижили с 15% през последната година.

Банките ограничават ипотечното кредитиране заради проблеми с финансирането и все по-големия дял на лошите кредити в условията на растяща безработица, която се повишава по-бързо в Испания от всяка друга от големите икономики в Европа, сочи изданието.

Повечето анализатори в Испания очакват цените да се понижат с до 30%, въпреки че някои смятат, че спадът ще е по-голям.

Според някои източници на пазара в страната в момента има между 500 хил. и 1,5 млн. непродадени жилища.

Очаква се предприемачите да намалят още цените, за да продадат застоялите имоти и да изравнят баланса между търсене и предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още