IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчитат спад на офис наемите в Русия

Обемът на незаетите площи в съществуващите сгради е нараснал до 1,5 млн. кв. м към средата на ноември от 1 млн. кв. м в средата на септември

10:25 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат спад на офис наемите в Русия

Търсенето на офис площи в Русия значително се забави през последните два месеца, а незаетите площи се увеличиха с 50%, сочат резултатите от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Обемът на незаетите площи в съществуващите сгради е нараснал до 1,5 млн. кв. м към средата на ноември от 1 млн. кв. м в средата на септември.

„Ако преди две седмици едва започвахме да очакваме спад в наемите, сега тази тенденция е очевидна, като наемните нива и цените бързо се понижават“, казват от компанията.

Само за ноември наемните нива са се понижили средно с 20%, тъй като търсенето на офис площи в странaта рязко е намаляло. Наред с това редица компании за имоти се опитват да продадат част от портфолиото си, за да подобрят финансовата си позиция.

Руската строително-инвестиционна компания Macromir наскоро замрази своите проекти и сега планира да продаде портфолиото си в страната, което е на стойност 1 млрд. долара. Турската Enka, която притежава магазините Ramstore, смята да продаде 18 от тях за около 110 млн. долара.

Руският строителен предприемач RTM, който специализира в изграждането на жилищни и бизнес имоти, също е съобщил планове за продажба на около 16% от портфолиото си от имоти. Компанията притежава 56 актива и проекта с обща площ от 558 хил. кв. м. Тя цели да набере до 300 млн. долара от 90-те хил. кв. м, които ще продаде, за да рефинансира дълговете си. Компанията, чиито нетни задължения възлизат на 428 млн. долара, също е замразила повечето от своите проекти и е стартирала програма за намаляване на разходите.

Russian Land също е спряла някои от проектите си заради кризата, сред които и проекта на Норман Фостър за изграждането на най-високата кула в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 25.11.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още