IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белгийска верига магазини „направи си сам” стъпва у нас

Инвестицията в първия магазин е 3,5 млн. евро, като са предвидени общо 40 магазина в страната през следващите 10 години

13:24 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Белгийска верига магазини „направи си сам” стъпва у нас

Тази седмица белгийската компания ХУБО ще отвори първия си хипермаркет от типа „направи си сам” в България, съобщиха от компанията за Investor.bg.

Магазинът ще бъде открит в столичния кв. „Орландовци”.

Извън територията на Белгия ХУБО е представлявана чрез франчайзингови договори. За България франчайзигоносител е новооснованата компания ХУБО България АД с изпълнителен директор Деян Терзиевм, управител на Детекс Трейдинг ЕООД, която от 15 години развива дейност в областта на търговията със строителни материали.

Площта на хипермаркета ще бъде 2 500 кв. м., като ще разполага със система „drive in”, позволяваща на търговци на едро да пазаруват, влизайки с леки и лекотоварни автомобили директно в склада на магазина.

Инвестицията за реализиране на проекта възлиза на около 3,5 млн. евро и за момента магазинът разполага с над 20 хил. артикула. В плана на ХУБО България АД е заложен процес на инвестиране и построяване на още 40 обекта в страната през следващите 10 години. Те ще са с площ между 1500 и 3 000 кв. м и ще бъдат изградени във всички по-големи градове на страната. Магазините ще се строят от Детекс Трейдинг ЕООД и строителната компания Старбилд ЕООД.

Преди да пристъпи към регионална експанзия компанията ще отвори поне още един хипермаркет в София. В момента се водят преговори за закупуването на терен за втория магазин в столицата, каза за Investor.bg Бойко Николов, координатор Маркетинг, реклама и връзки с обществеността в Детекс Трейдинг. За в бъдеще е предвидено отварянето общо на 3-4 магазина в София.

В момента 70% от производителите и доставчиците в магазина са белгийски, като целта е с времето делът на българските и белгийските доставчици да се изравни, каза Николов. По думите му политиката на компанията е да предлага продукти на “силно конкурентни” цени спрямо тези на останалите играчи на пазара на стоки “направи си сам”.

ХУБО Белгия е учредена през 1972 г. от холдингова компания, действаща в сферата на магазините “направи си сам” в Холандия, в продължение на години. През 1992 г. трима белгийски мениджъри с опит в бизнеса поемат компанията и започват нейната реорганизация и „съживяване”. Днес ХУБО разполага с над 100 хипермаркета в Европа.

Основните продуктова гама на веригата е дървен материал, инструменти и железарски материали, аксесоари за автомобилни и превозни средства, цялостно кухненско обзавеждане, строителни материали, бои и химически продукти, електрически уреди и осветление, санитарни принадлежности, продукти за градината, сезонни продукти.

Сред основните й конкуренти на българския пазар са Mr. Bricolage, Praktiker, BauMax, Praktis и др.

Детекс Трейдинг започва своята дейност през 1993 г. с продажбата предимно на тухли и керамични изделия, както и с ограничен асортимент от стоки. Впоследствие увеличава продуктовата си гама предимно със строителни материали за груб строеж. Днес тя има три склада в София, предлагащи различни видове строителни, електроматериали, бои, инструменти, крепежни материали, кофражни и изолационни системи и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още