IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компаниите за имоти се насочват към третата възраст

Сегментът е по-малко зависим от икономиката в сравнение с офисите и търговските обекти, смятат специалисти

10:49 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Компаниите за имоти се насочват към третата възраст

Политиците в Европа все повече се тревожат за застаряването на населението на континента, но това предоставя на компаниите за имоти нова пазарна ниша, пише PropertyEU.

Базираният в Женева Faisal Private Bank (FPB) смята да създаде международен фонд, който ще притежава домове за възрастни хора на обща стойност 140 млн. евро в Германия. FPB иска да се възползва от консолидацията в сектора, който в момента е много фрагментиран, и да придобие между 15 и 20 имота, всеки с по 80-100 легла, на стойност от 5 до 10 млн. евро всеки. Досега фондът е инвестирал собствен капитал, но за напред смята да привлича и международни инвеститори.

По думите на Икена Околи, директор Инвестиционно банкиране във фонда, имотите, свързани с третата възраст от населението, са по-малко зависими от икономиката в сравнение с офисите и търговските обекти. Те представляват дефанзивна инвестиция, като наред с това са добра защита срещу инфлацията, смята той. Въпреки това най-голямото им предимство е високият им пазарен потенциал в Германия, която е най-големият пазар в Европа.

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове. В началото на 90-те години на всеки човек над 60-годишна възраст в Европа се падаха трима души в работна възраст. В началото на това десетилетие обаче съотношението се понижи до 1 към 2,2, като през следващото десетилетие се очаква да стане 1 към 2.

По оценка на HSH Real Estate през следващите 12 години в Германия ще има търсене за домове за възрастни хора на обща стойност от 12 млрд. евро.

„Сравнително лесно е да се осигури финансиране от регионални банки в Германия за имоти, които имат наемни договори за 15-20 години...”, казват от компанията.

Тя е една от увеличаващ се брой компании, които се насочват към този сегмент в Германия, пише изданието.

Шведската компания Kungsleden вече е придобила няколко такива имота. По нейна информация тези домове имат общо 600 хил. обитатели в Германия, като техният брой се очаква да с е увеличи до 900 хил. през 2025 г. и до 1,6 млн. души през 2050 г.

Cofinimmo, която е най-големият собственик на офис площи в Белгия, започна да купува такива домове преди няколко години и сега е най-големият собственик в Европа. За разлика от други компании в сектора обаче, тя се е ограничила до Белгия и Франция и досега не е осъществила нито една сделка в Германия.

Сред компаниите, които са навлезли в сегмента, са също и британските Kenmore, Public Service Properties Investments, HSH real Estate, Landesbank Hessen-Thuringen и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още