IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата повали и проекта за най-високия небостъргач в Европа

Кулата, с височина 600 м, щеше да бъде символ на новото богатство и мощ на руската икономика

19:20 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата повали и проекта за най-високия небостъргач в Европа

Реализацията на проекта на известния архитект Норман Фостър „Кула Русия“, която бе проектирана като най-високата кула в Европа, е била спряна поради липса на финансиране, пише Ройтерс, цитирайки инвеститора в проекта, руския петролен магнат Шалва Чигирински.

Кулата е щяла да бъде с височина 600 м и се е очаквало да се превърне в символ на новото богатство и мощ на руската икономика, пише изданието.

„Благодарете на Алън Грийнспан и Джордж Буш“, коментира Чигирински.

Края на ерата на евтините кредити засегна тежко руските строителни предприемачи, много от които спряха почти всички свои проекти.

От архитектурното студио на Фостър в Лондон обаче са били неподготвени за новината за спиране на проекта в Русия.

„Доколкото знаем проектът не е спрян“, са казали те за Ройтерс.

Според тях кулата е проектирана като най-високата сграда с естествена вентилация в света. Тя е щяла да има 118 обитаеми етажа и да бъде една от „най-зелените“ нови сгради в Европа.

Строителството, което е започнало миналата година, е трябвало да приключи през 2012 г. Сега обаче тя споделя съдбата на кулата на U2, която трябваше да бъде най-високата сграда в Ирландия, и която също наскоро бе спряна поради липса на финансиране, пише изданието. Неин архитект е също Норман Фостър.

Чигирински, който е роден в Грузия и според класация на Forbes е един от най-богатите хора в Русия със състояние от 1,6 млрд. долара, е казал, че не може да прогнозира бъдещето на имотите в Русия, както и доколко покупателната способност на богатите в Русия ще издържи на кризата.

Дори и да имахме средствата за изграждането на кулата, пак нямаше да знаем какво да правим с този проект, казва той.

Миналата година бе обявен друг проект на Фостър близо до Москва – строителството на културния и бизнес комплекс „Кристален остров“, инвестицията в който може да достигне 4 млрд. долара.

Британският архитект има проект и у нас за изграждането на ваканционен комплекс на българското Черноморие на стойност 1 млрд. евро, който по-рано тази година стана обект на протести от страна на природозащитници. Фостър е и един от кандидатите в конкурс за изработване на проект за вторичен столичен център на бул. “Цариградско шосе“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още