IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИЕ може да избегне спада в продажбите на дребно

Търсенето на търговски площи в страни като Чехия, Полша, Словакия и Румъния може би ще остане високо, смятат анализатори

17:37 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИЕ може да избегне спада в продажбите на дребно

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), и по-специално Чехия, Полша, Словакия и Румъния, може да избегнат спада в сектора на продажби на дребно, който се наблюдава на много от големите пазари, а търсенето на търговски площи да остане високо. Това сочи доклад на ING Real Estate, цитиран от Property Week.

Португалия и Финландия също са сред пазарите, които може би са донякъде защитени от спада. Продажбите на дребно в първата все още се увеличават. Финландия пък е по-стабилна поради факта, че разчита до голяма степен на износа си към Русия, където икономическата активност все е още висока, пише изданието.

По прогноза на ING най-популярните търговски улици и най-добрите търговски центрове ще бъдат най-защитени от кризата, тъй като търговските вериги търсят качествени площи на най-скъпите локации. Според компанията наемните нива на повечето от тези локации ще останат стабилни до 2010 г., когато може пак да започнат да се увеличават.

Не толкова оптимистични са прогнозите за Великобритания обаче.

Условията за продажби на дребно на Острова са трудни, като търговците на по-скъпи стоки са най-засегнати засега, въпреки че някои магазини за облекла и обувки също са усетили проблеми. В резултат на това ръстът на наемите е отчел рязък спад от пика си от 4% на годишна база през август 2007 г. до едва 0,8% през септември 2008 г. Според компанията ръстът на Острова ще се забавя още повече през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още