IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 130 британски семейства губят домовете си на ден

Ситуацията може да се влоши още повече следващата година предвид прогнозите, че 1,5 млн. души може да загубят работата си до 2010 г.

15:16 | 21.11.08 г.
Над 130 британски семейства губят домовете си на ден

Всяко пето жилище, което е на пазара във Великобритания, е обявено за продажба, защото собственикът вече не може да си позволи да плаща ипотеката си, пише Daily Mail. 

Най-малко 5 хил. жилища всяка седмица излизат на пазара „по принуда“, сочи проучване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти във Великобритания.

На ден повече от 130 семейства губят своите домове заради отнемания от банки и фондове, предоставящи кредити за строителство на жилища, сочат данните.

Според статистиката все повече хора изпитват трудности при изплащането на заемите, които са изтеглили по време на бума на пазара на имоти. Очаква се докладът на Съвета на ипотечните кредитори да покаже, че броят на тези хора ще достигне 45 хил. - с около 70% повече спрямо година по-рано.

Ситуацията може да се влоши още повече следващата година предвид прогнозите, че 1,5 млн. души може да загубят работата си до 2010 г.

Друго изследване показва, че сривът при цените на жилищата може да е много по-сериозен, отколкото агенциите за имоти очакват. От Halifax и Nationwide съобщиха за спад от около 15% през октомври спрямо миналата година. Цените на жилищата, продавани на търг обаче, които според експертите „разказват истинската история“, са се понижили два пъти повече. Средната цена на жилищата между август и октомври е била с 28% по-ниска от миналата година, понижавайки се от 164 300 паунда до 118 300 паунда.

Лондон е бил най-сериозно засегнат, като там цените са се понижили с 36%. В графствата около Лондон спадовете са от 31%, според статистика на аукционните екперти от Essential Information Group.

„Стойностите, които Halifax и Nationwide дават, са много далеч от реалните понижения в цените на жилищата, защото те използват данни за жилища, одобрени за ипотека, а ипотечното кредитиране в момента е почти пресушено,“ казва Лорд Оуксшот от партията Либерални демократи.

"Единствените неоспорими доказателства за цените на жилищата могат да бъдат получени от публичните търгове на цялата територия на Великобритания,“ казва Оуксшот.

Растящата вълна на отнемания представлява сериозно предизвикателство пред държавата. От Асоциацията на местното управление предвиждат, че списъкът на чакащите за социално жилище ще набъбне от един милион на пет милиона до 2010 г.

Проблемът е захранван и от спада от 50% в броя на новите жилища, които са в процес на строеж. Жилищата, чието строителство е било стартирано между юли и септември, са били само 22 200, сочат официални данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още