IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондове за „подвижни“ ваканционни имоти може да инвестират в България

Все по-иновативни модели на собственост върху ваканционни имоти прилагат инвестиционните фондове, някои от които може да инвестират и у нас

09:25 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондове за „подвижни“ ваканционни имоти може да инвестират в България

Все по-разнообразни стават моделите, които инвеститори и предприемачи прилагат за собственост върху ваканционните имоти по света.

Един от примерите за иновативна практика в това отношение са т. нар. timeshare схеми, или възможност за временно ползване на собственост, при които инвеститорите притежават дял от правото да отсядат в имота през определен период от годината, например една седмица.

Въпреки че наподобява timeshare, моделът на британските фондове Rocksure Proeprty и Hideaways Club обаче се различава по един съществен фактор. Чрез тях инвеститорите могат да придобият част от правото на собственост върху имотите в портфолиото. По такъв начин те могат да ползват ваканционни имоти в различни части на света, които фондът притежава, вместо да купуват само един имот, за който да поемат поддръжката и риска, съпътстващ покупката, обясняват експерти.

„Нещо като подвижен ваканционен дом“, обяснява създателят на Rocksure Дейвид Роджърс.

Rocksure е основан през 2006 г. и по думите на Роджърс това е първата компания от такъв тип в света. Той казва, че при timeshare клиентът е ограничен до една-единствена дестинация, докато при Rocksure инвеститорите могат да ползват през различни периоди от годината шест луксозни ваканционни имота в различни точки на света. Средната стойност на всеки от тях е над 1 млн. евро.

Засега фондът има имоти в страни като Мароко, Бразилия, Хърватска Тайланд, САЩ и др. За бъдещите си инвестиции обаче Роджърс казва, че може да обмисли възможността за покупка на имот и в България.

„Не съм бил в България, но знам, че беше много популярна дестинация за британските инвеститори“, каза той за Investor.bg. Роджърс пояснява, че ако купи имот у нас, то той няма да е в наш ски курорт. Интерес за него би представлявал имот на брега на някое езеро.

Първият фонд на Rocksure има 40 инвеститори, всеки от които е вложил по 189 хил. паунда, които му осигуряват членството в клуба за периода на съществуване на фонда – 10 години. Така всеки акционер получава правото да почива в продължение на четири седмици годишно във всеки от имотите, в който иска. След ликвидирането на фонда, всички имоти се продават и акционерите получават възможност да излязат от инвестицията, заедно с разликата от повишението в цената на имота за този период (ако има такова). Инвеститорите имат право да закупят и три четвърти или половин акция, съответно за 141 750 паунда и за 94 хил. паунда.

„По време на рецесия хората се опитват, от една страна, да ограничат разходите си и, от друга, да поемат по-малко рискове“, казва Роджърс. „Наред с това обаче те искат да запазят своя стандарт на живот. Затова ние им предлагаме възможността за инвестиция с по-нисък риск, който е разпределен сред седем дестинации.“

През януари компанията смята да създаде нов фонд на име Rocksure Property Capital Fund, който ще инвестира на подобен принцип в луксозни градски имоти в Европа. Срещу 115 хил. евро акционерите ще притежават съответната част от 10 апартамента и градски къщи в градове като Париж, Барселона, Венеция, Флоренция, Рим, Лондон, Прага, Виена и др.

„Това им дава право да ползват имотите в продължение на 14 дена годишно. Може да не звучи много, но обикновено хората почиват на едно място в продължение на 3-4 дена, така че те ще имат избор за няколко такива почивки годишно“, казва Роджърс.

Неговият план е да създава по два нови такива „бутикови“ фонда годишно.

„Нямаме амбиция да правим някакъв мащабен бизнес. Ние експериментираме“, обяснява той, като добавя, че въпреки кризата миналата година са успели да съберат 40 акционери за седем месеца.

Подобен модел следва и фондът Hideaways Club, който също може да прибави имот в България към своето портфолио от ваканционни имоти, казаха от фонда за Investor.bg. Въпреки че все още инвестицията не е сигурна, от компанията казват, че догодина може да обмислят възможността за закупуване на имоти в някой от нашите планински курорти.

Неговият модел на действие е малко по-сложен. Членството е разделено в няколко категории, които струват между 115 и 220 хил. паунда. Всяка от тях дава на членовете точки, с които те могат да използват някои от 16-те международни имота за даден брой седмици.

В момента той притежава имоти в различни локации като Майорка, Франция, Италия, Турция, както и Мароко. Наред с това се планират покупки и във Великобритания, един от гръцките острови, Австрия и др.

На въпрос дали кризата застрашава дейността на фонда Карл Хобсън, който се занимава с връзки с инвеститорите и продажбата на акциите в Hideaways, коментира, че фондът се е застраховал по няколко начина срещу кризата. На първо място е придобил различни имоти на различни пазари.

„Пазарът в Испания може да не се представя много добре през последната една година, но ние имаме имоти и в Мароко и Турция, които бяха доста стабилни“, каза той за Investor.bg.

Наред с това, по думите му, компанията е закупила имотите на цени, значително по-ниски от пазарните в момента, като покупките са направени в евро, което е поскъпнало спрямо други валути през последната година.

Фондът има акционери от различни държави като САЩ, Германия, Швейцария, Австрия, Великобритания и др. Той също залага на луксозни имоти, като стойността на всеки от тях се равнява средно на шест пълни акции, всяка от 220 хил. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още