IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компаниите за имоти в Европа сменят стратегията

Компаниите замразяват проекти, продават активи и обявяват нови бизнес стратегии, за да устоят на рецесията

12:36 | 19.11.08 г.
Компаниите за имоти в Европа сменят стратегията

Много от компаниите за имоти в Европа отчитат не само по-слаби резултати за третото тримесечие, но и обявяват нови бизнес стратегии, за да устоят на рецесията, пише Wall Street Journal.

Третото тримесечие отбеляза навлизането на еврозоната в рецесия. Промяната в бизнес климата накара компаниите за имоти, които са сред най-тежко засегнатите, да изоставят амбициозните си проекти за разрастване в полза на планове за генериране на възможно най-много средства, за да изплащат задълженията си.

Само в рамките на последната седмица няколко компании обявиха големи промени.

Германската група за имоти IVG Immobilien AG се отказа от намерението си да създаде инвестиционен фонд за офис имоти, като се аргументира с неподходящите пазарни условия. От IVG съобщиха, че компанията ще продаде имоти на стойност 350 млн. евро, за да изплати дълговете си тази година.

Затруднената испанска група за имоти Metrovacesa SA намали планираните инвестиции за периода 2009-2012 г. на 212 млн. евро от първоначалните 2 млрд. евро и замрази седем строителни проекта. Metrovacesa потвърди също, че основният й акционер – фамилията Санауха, която държи дял от 80%, води преговори за предаване на контрола над компанията на кредиторите й.

Най-големият британски тръст за имоти от типа АДСИЦ (REIT) - Land Securities Group PLC, намали оценката на инвестиционното си портфолио с 1,7 млрд. паунда (2,5 млрд. долара), или с 12,7%, повече от очакванията на анализаторите, и изостави плановете си да раздели компанията на два отделни АДСИЦ-а, единият с фокус върху офис имоти, другият върху търговски площи.

Въпреки тези ходове някои анализатори са на мнение, че шефовете на компаниите за имоти не са направили достатъчно, за да се подготвят за продължителен спад, който би могъл да застраши съществуването на много компании.

Според Харм Мейер, директор на отдела за анализа на пазара на имоти в Европа на J.P. Morgan Chase, въпреки че някои компании са се подготвили за дълъг спад, „много все още се намират в процес на отричане и подценяват сериозността на ситуацията“. Според него преди да настъпи реалността, ще трябва да има още „намаляване на оценки, нарушаване на кредитни споразумения, принудителни продажби, орязване на дивиденти, привличане на капитал, закъснения в плащанията от наематели и проблеми за компаниите“.

Едно от нещата, които много компании не желаят да правят, е да продават имоти в условията на низходящ пазар. Във Великобритания цените на бизнес имотите отчитат спад от 4,6% през октомври, което е близо два пъти повече от темпа през септември, по данни на CB Richard Ellis.

Компаниите отказват да продават първокачествени имоти, защото вярват, че в бъдеще могат да получат по-добра цена. Инвеститорите, които са готови да платят в брой, пък търсят добри имоти, които да купят евтино. Същевременно според някои анализатори има възможност за още значителен спад, преди пазарът на имоти в Европа да стигне дъното си.

Според Мартин Алън, шеф на екипа за проучвания на европейския пазар на имоти на Morgan Stanley банките няма да имат желание да отпускат кредити за инвестиции в имоти през следващите 12 до 18 месеца. Алън прогнозира също още 42% спад в цените на акциите на компаниите за имоти на Острова заради опасенията на инвеститорите за високата задлъжнялост на компаниите.

Един от каналите за генериране на приходи, който компаниите могат да контролират, са приходите, генерирани от имотите. Рецесията ще отслаби приходите от наеми, но собствениците на имоти вече обръщат повече внимание на оптимизирането на приходите от тях. Някои собственици инвестират в сградите, за да понижат оперативните разходи на наемателите, което им дава аргумент да устоят на понижаващите се наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още