IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на дизайнерски аутлети в ЦИЕ с „огромен потенциал за растеж“

Като цяло в Европа има потенциал за развитието на 300 нови търговски центрове от този тип, смятат консултанти

10:23 | 19.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на дизайнерски аутлети в ЦИЕ с „огромен потенциал за растеж“

Докато секторът на търговски центрове от типа „дизайнерски аутлет“ във Великобритания вече достига точката на пренасищане, този в Южна Европа все още има място за ръст. Като цяло, пазарите от Източна Европа, като Русия и Украйна, също предлагат „огромен потенциал за растеж.“ Това е мнението на Брендън О'Райли, директор на британската консултантска компания GVA Grimley Outlet Services.

Дизайнерските аутлети предлагат облекла и аксесоари от по-стари колекции на известни модни марки на значително по-ниски цени.

Според компанията в Европа има потенциал за развитието на 300 нови търговски центрове от този тип. В момента в Европа има 145 такива търговски центрове. От GVA Grimley обаче са на мнение, че пазарът има потенциал за още 150 на територията на Европейския съюз и още толкова в останалата част на континента.

Според О'Райли страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) предлагат и потенциално атрактивни нива на доходност, които варират между 7,5% за Полша до 12% за Украйна и 15% за Русия за най-качествените проекти. За сравнение, доходността във Великобритания е 6%. Наемите на търговски площи в новите обекти в Русия и Украйна са между 9,5 и 10,98 евро на кв. м в сравнение с близо 9 евро на кв. м във Великобритания, казва той.

По думите му търсенето от страна на потребителите и търговските вериги в момента надхвърля предлагането на дизайнерски аутлети в Европа. Според него това търсене идва от установени наематели, които търсят нови пазари, от нови играчи, които сега навлизат в този сегмент и искат да установят позиция на пазара, от потребители, които търсят стойностни продукти на добри цени, както и от инвеститори и строителни предприемачи, които искат да създават качествени търговски обекти.

Секторът на дизайнерски аутлети в Европа има много добър дългосрочен потенциал, което е впечатляващо на фона на повечето други сектори, които са засегнати от кризата, коментира О'Райли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още