IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром не се отказва да строи небостъргач в Санкт Петербург

Въпреки отказа на Санкт Петербург да участва във финансирането на проекта и финансовата криза компанията не смята да се отказва

17:14 | 18.11.08 г.
Охта център. Илюстрация: www.ohta-center.ru
Охта център. Илюстрация: www.ohta-center.ru

От Газпром опровергаха слуховете за възможно прекратяване на проекта за изграждане на небостъргач в Санкт Петербург. Въпреки финансовата криза компанията няма намерение да се отказва от строителството на „Охта център“.

„Бизнес центърът „Охта“ трябва да го има“, заяви в ефира на радиостанция „Ехо Москвы“ говорителят на компанията Сергей Куприянов. Той подчерта, че финансирането на проекта ще се реализира единствено от Газпром, като Санкт Петербруг ще остане акционер.

„Към момента на терена се извършват археологически проучвания, доработва се документацията на проекта и ни предстои да получим разрешение за строителство. Променя се, както вече стана ясно, схемата за финансиране на проекта, но принципно относно строителството няма промени“, разказа Куприянов, като добави, че архитектурният облик на центъра също остава непроменен.

Властите в Санкт Петербург се отказаха да участват във финансирането на проекта с аргумента, че в условията на глобалната финансова криза са взели решение да насочат средствата към строителството на нов стадион на футболния отбор „Зенит“, пише Newsru.com.

„Охта център“ предвижда строителството на бизнес зона, чийто главен елемент ще бъде сграда с височина над 300 метра. По план строителството трябва да приключи до 2016 г. За проекта, чиято обща стойност е около 60 млрд. рубли (над 2,19 млрд. долара), се предвиждаше 51% от финансирането да осигури Газпром, а Санкт Петербург – 49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още