IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Москва с най-голям ръст на наемите на складови площи в Европа

Руската столица е била един от четирите пазара, които са регистрирали ръст в наемните нива, наред с Хамбург, Милано и Утрехт

16:22 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Москва с най-голям ръст на наемите на складови площи в Европа

Наемите на модерни складови и логистични площи в Москва са отчели най-голям ръст през третото тримесечие сред 25-те пазара, включени в проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Нивата в Москва са се покачили с 6,6% през периода. Руската столица е била един от четирите пазара, които са регистрирали ръст в наемните нива, наред с Хамбург, Милано и Утрехт. Главни фактори, обуславящи ръста в Москва, са новите продукти, които са били предложени на логистичния сегмент, което обаче е довело до увеличено предлагане. Поради това се очаква в бъдеще перспективите за ръст на наемите на този пазар да се влошават, се казва в проучването.

Наемните нива в Мадрид и Санкт Петербург са намалели, съответно с 1,9 и 6,2%, тъй като испанската икономика продължава да се забавя, а предлагането в Санкт Петербург стабилно се покачва. Въпреки това за периода от последните 12 месеца и двата пазара са регистрирали ръст, съответно от 4,8 и 7,1%.

Подобно на тенденцията от последните тримесечия наемите на модерните складови и логистични съоръжения в Европа са продължили забавянето на своя ръст. Индексът за наемите в сегмента на Jones Lang LaSalle е отчел ръст от едва 0,3% в сравнение с 0,7% за второто тримесечие. На годишна база ръстът е 2,1%, сравнено с 3,2% за предходния период.

При сегашните икономически условия наемателите стават все по-чувствителни към разходите и все по-малко склонни да плащат високи наеми. През третото тримесечие се забелязва, че наемната активност е започнала да отслабва, особено на пазарите в Западна Европа. Делът на незаетите площи се е увеличил, тъй като редица проекти, започнати по време на периода, в който все още търсенето беше високо, са излезли на пазара.

Въпреки забавянето на търсенето на логистични и складови площи, нивата на наемите се очаква да останат стабилни поне през следващите три месеца, тъй като покачващата се цена на строителството и по-високата доходност принуждават предприемачите да търсят адекватни маржове. Тъй като на повечето пазари нивото на незаетост е все още сравнително ниско, а редица проекти са били спрени, нивата на търсене и предлагане на много пазари все още са добре балансирани. Това дава повод на собствениците на складови площи да поддържат високи наемни нива. Въпреки това с нарастващата опасност за последващ спад в икономиката в Европа през 2009 г. делът на незаетите площи може да се увеличи, което да окаже натиск върху наемните нива.

В момента Полша е единственият пазар, който попада в категорията на пазари с ускоряващи се темпове на ръст. Темповете се забавят в Русия, Холандия, Финландия, Унгария, Украйна, Германия, Великобритания и други. Нивата в Испания, Швеция и Норвегия се понижават. Чехия и Румъния са двата пазара, на които наемните нива се оттласкват от ниските стойности досега и има перспективи за покачване, показва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още