IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Посетителите в Лас Вегас все по-пестеливи и все по-малко

Казината регистрират спад в приходите, съкращенията на персонал са масови, а цените за нощувка рязко са се понижили

14:26 | 18.11.08 г.
Посетителите в Лас Вегас все по-пестеливи и все по-малко

Казината и ресторантите в Лас Вегас, често наричан „градът на греха“ са започнали осезаемо да долавят приближаването на рецесията, пише MarketWatch.

Пристигащите в Лас Вегас се понижават с двуцифрен процент, а казината обяснимо регистрират спад в приходите. Дори и легендарният транспортен трафик там се е успокоил. Съкращенията на персонал са масови, много строителни проекти са замразени за неопределено време, а цените за нощувка рязко са се понижили.

Акциите на хазартните компании като MGM Mirage, Boyd Gaming и Las Vegas Sands са на или близо до исторически дъна, като последната по информация от нейните одитори се нуждае от вливане на 2 млрд. долара, за да избегне възможен фалит поради системния недостиг на парични средства.

Посещенията в „града на греха“ са се понижили с 10% през септември, а броят на проведените мероприятия - с 18%. Заетостта при хотелите се е понижила със 7%, а средната цена на стая за ден е паднала с 21% до 112 долара.

Сумите, които посетителите са загубили на хазартни игри, са намалели с 5,1% в тази част на Лас Вегас, където са разположени едни от най-големите казина и хотели в света, т. нар. The Strip (от английски – ивица), и с 5,4% за целия щат. Това е деветият пореден месец, в който ключовият измерител на разходите на посетителите се понижава, а подобряване не се очаква.

След проучване за цените на стаите в хотели в „ивицата“ Джо Греф от J.P. Morgan установява, че за седмицата от 7 до 13 декември цената за стая е намалена с 16% до 119 долара, като за делнични дни отстъпката е от 8%, а за уикендите - от почти една трета.

От гледна точка на доверието на клиентите положението не се е променило, казва Джим Мурен, президент и оперативен директор на MGM Mirage. „Имали сме няколко рецесии преди, но не и толкова сериозна като тази, в която се намираме в момента.“ Мурен очаква нещата в края на краищата да се подобрят, но не може да предскаже кога. Много от резервациите за мероприятия, които компанията организира, вече са отпаднали или са отменени.

Добрата новина според него е, че строителните разходи рязко са се понижили, в някои случаи дори с 20%, спестявайки на компанията милиони долара за мащабния й проект CityCenter, което се очаква да бъде открит следващата година.

„Добрите времена за хазартната индустрия приключиха – поне в краткосрочен план,“ казва Джоузеф Уайнърт от Spectrum Gaming. „Дори и на гигантите от индустрията им се налага да правят сериозни отстъпки с оглед на своите финансови структури, строителни планове и операции. Тази индустрия в момента не е за плахите.“

Ситуацията в Лас Вегас усложнява и плановете за експанзия на Las Vegas Sands, чиито акции паднаха от 150 долара до едноцифрени стойности в рамките на малко повече от една година. Компанията е принудена да намали цената за нощувка, а това са средства, от които тя отчаяно се нуждае, за да финансира вече стартирани проекти в Азия и Северна Америка.

„Не става въпрос за заетост. Можем да напълним мястото на 95%“, но от значение е цената, казва президентът на компанията Уилям Уайднър.

Когато обаче „ивицата кихне, останалата част на града хваща настинка“, пише изданието. Мегакурортите по ивицата са най-големите работодатели и източник на данъчни приходи за града.

Един такъв работодател е Boyd Gaming. Според неговия финансов директор Джош Хирсбърг на местно ниво продължава да има развитие, като много хора мигрират към града, а цените на петрола продължават да се понижават. „Но това бива засенчено от случващото се в национален макроикономически аспект“, казва той.

„Хората все още посещават казината, но при всяко посещение те харчат по-малко.“ Според Хирсберг възможността за подобрение в краткосрочен план е малка. „Все още не сме достигнали дъното,“ казва той. „Няма никаква видимост и е трудно да се каже кога нещата ще се обърнат.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още