IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-скъпите жилища на пазара в света вече не са толкова скъпи

Няколко от най-скъпите оферти бяха свалени, имаше и сделки с големи отстъпки

12:36 | 18.11.08 г.
Най-скъпите жилища на пазара в света вече не са толкова скъпи

За да влезе в класацията на списание Forbes на най-скъпите жилища в света, имотът все още трябва да се предлага за поне осемцифрена сума, но милионите са далеч по-малко в сравнение с миналата година. Предстои тежка 2009 г. и продавачите на най-скъпите имоти изглежда схващат идеята, пише списанието в коментар към актуализираната си селекция.

Няколко от най-скъпите оферти на пазара вече са свалени. Миналата година инвеститорът Марти Цвайг оттегли офертата си за продажба на луксозния апартамент в Pierre Hotel за 70 млн. долара, след като тя престоя на пазара 4 години. Финансистът Ленард Рос, който пък искаше 165 млн. долара за имението си Hearst Mansion в Бевърли Хилс, свали офертата през септември. В края на миналата година принц Бандар от Саудитска Арабия се отказа да търси купувач на ски имота си в Аспен за 135 млн. долара.

Това означава, че най-скъпото имение на пазара вече е Fleur de Lys с цена от 125 млн. долара, То се намира между Бевърли Хилс и Бел Еър, има 12 спални, 15 бани и е с архитектура, която имитира двореца на Луи XIV във Версай.

Сред положителните събития тази година е продажбата през май на Maison de L'Amitie на Доналд Тръмп. Купувач е руснакът Дмитрий Риболовлев, притежаващ контролния пакет акции на „Уралкалий”, цената е 100 млн. долара. Сделката се помрачава единствено от отстъпката от 25 млн. долара, която Тръмп направи от първоначално исканата цена, което я прави най-голямото намаление за едно жилище в историята. И все пак Тръмп има сериозна печалба, защото купи имота за 41,4 млн. долара преди четири години.

Тазгодишният списък на най-скъпите жилища е съставен на базата на публични оферти и консултации с брокери и оценители на имоти. Включват се имоти, които се предлагат за продажба, като не са включени т. нар. частни оферти, защото споразумения за тях се сключват тайно между страните, както често е случаят в Европа.

Ето и Топ 10 на най-скъпите жилища на пазара. Основната част от тях са в САЩ.

- Fleur de Lys, Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ - 125 млн. долара
- Имение в Грийнуич, Кънектикът, САЩ - 125 млн. долара
- Updown Court, Уиндълшам, Съри, Великобритания - 110 млн. долара
- Tranquility, езерото Тахо, Невада, САЩ - 100 млн. долара
- Eurasia, Москва, Русия - 100 млн. долара
- Hillandale, Стамфорд, Кънектикът, САЩ - 95 млн. долара
- BootJack Ranch, Пагоса Спрингс, Колорадо, САЩ - 88 млн. долара
- Villa Leopolda, Лазурния бряг, Франция - 88 млн. долара
- Имение в Бел Еър, Калифорния, САЩ - 85 млн. долара
- Имение в Саутхемптън, Ню Йорк, САЩ - 80 млн. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още