IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на жилища във Великобритания се понижиха за първи път от 2003 г.

По-ниският доход от наеми може да засегне и инвеститорите, които ползват ипотеки за покупка на имоти с цел отдаване под наем

09:47 | 18.11.08 г.
Наемите на жилища във Великобритания се понижиха за първи път от 2003 г.

Наемите на британските жилища се понижиха за първи път от пет години и половина, след като най-сериозната криза от 90-те години на миналия век насам предизвика рекордно покачване в броя на имотите, отдавани под наем, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS), цитирани от Bloomberg.

Брокерите, които казват, че наемите на техните имоти са се понижили, са с 12 процентни пункта повече от тези, които съобщават за ръст през трите месеца до края на октомври. Брокерите, които твърдят, че има покачване в броя на предлаганите имоти под наем са с 56 пункта повече от тези, които говорят за спад.

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха с 14,6% на годишна база през октомври, което е най-големият спад от рецесията през 1991 г., сочат данни на Nationwide Building Society. Пониженията в продължение на 12 месеца и колапсът на ипотечния пазар възпира покупката на жилище и принуждава купувачите да търсят имот под наем. Все повече собственици на жилища решават да отдават имотите си под наем, защото не искат да продават при цени под натиск, казват от RICS.

„Изглежда има свръхпредлагане на имоти под наем и липса на доверие сред потенциалните наематели,“ казва Бевърли Морган от едноименна посредническа агенция от Уелс.

„В някои случаи собствениците на имоти са готови да приемат по-ниска от предлаганата цена“, за да могат да отдадат имота си под наем, казва Морган. Неговите коментари съпътстват публикуването на доклада на RICS, според който пониженията в наемите в страната са „доста умерени“ и не толкова високи, колкото пониженията в цените на имотите.

По-ниският доход от наеми може да засегне и инвеститорите, които преди това са се възползвали от ниската цена на заемния капитал и покачващите се цени на жилищата, за да купуват имоти с цел отдаване под наем. Тези собственици, които финансират инвестициите си основно с ипотеки, притежават повече от един милион инвестиционни имота във Великобритания.

От Standard & Poor's очакват покачване в неизпълнението на задължения и в отнеманията от собственици, които са разчитали на ипотеките, за да купят инвестиционен имот през 2006 г. или по-късно.

Според данни на рейтинговата компания е забавено плащането по 3,7% от общо 200 хил. ипотеки на имоти, които се купуват с цел отдаване под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още