IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преустрояваните сгради сред най-опасните при земетресение

От събота насам са регистрирани общо 26 земни труса, казват от БАН

17:36 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преустрояваните сгради сред най-опасните при земетресение

Преустройството на някои сгради е сред основните проблеми по отношение на стабилността на постройките по време на земетресение. Това посочи на пресконференция специалистът по сеизмично инженерство от Българска академия на науките (БАН) Светослав Симеонов.

По думите му има много собственици на сгради, които се изкушават да превърнат апартаментите в магазини и офиси, като това често се случва, без да се спазят всички правила.

Най-несигурните сгради, тези, които са строени без добро проектиране, се намират в селските райони, каза Симеонов.

Според него новото строителство предлага много по-добри условия отпреди. В момента основният строителен материал - бетонът, се произвежда в законни цехове, със сертификат за качество, което предполага гаранция при земетресения. Симеонов добави, че преди години бетонът се е произвеждал на мястото на строежа, като това е ставало почти „на око“.

България има сеизмологична мрежа, която въпреки че не е много „гъста“, е оборудвана с качествена апаратура, съвместима с апаратурата на всички западноевропейски страни, казаха още от БАН. След 2005 г. апаратурата за сеизмологичната мрежа е била изцяло преоборудвана със средства от Министерството на извънредните ситуации, в размер на 430 000 лева.

От събота насам са регистрирани общо 26 земни труса, съобщи ръководителят на секцията „Сеизмология“ към Геофизичния институт на БАН Емил Ботев. В 12:02 ч. днес е регистриран последният вторичен трус, който е бил с магнитуд 0,5 по скалата на Рихтер, но неговият епицентър не е локализиран. Подобни трусове не могат да бъдат усетени от хората, уточни Ботев.

Директорът на Геофизичния институт на БАН Николай Милошев заяви, че нищо не навежда на мисълта, че нещо притеснително се случва. Той коментира, че от БАН не са крили и няма да крият информация за земетресения. По думите му „тези времена са отдавна отминали“.

Милошев отрече твърдението на столичния кмет Бойко Борисов, че земетресенията може да са предизвикани от взривовете в началото на юли при Челопечене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още