IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата ще се отрази негативно, но не и фатално, на строителния пазар у нас

Забавянето на строителството ще позволи да се навакса с инфраструктурата, смята директорът на Raiffeisen evolution project development

12:20 | 17.11.08 г.
Кризата ще се отрази негативно, но не и фатално, на строителния пазар у нас

Финансовата криза ще се отрази негативно, но не и фатално, на строителния пазар в България, смята Маркус Нойраутер, управляващ директор на Raiffeisen evolution project development.

Според Нойраутер купувачите в България вече търсят качество в строителството и в този аспект кризата ще се отрази негативно на тези инвеститори, които не предлагат добри продукти.

Проектите, които са в напреднал етап на строителство и вече са финансирани, няма да бъдат засегнати директно. Тези обаче, които са финансирани частично само до даден етап от строителството, ще срещнат трудности, защото западните и местните банки вече са много рестриктивни към отпускането на нови кредити, е мнението на Нойраутер, който беше на посещение у нас миналата седмица.

Според него България ще се измъкне почти суха от кризата, защото у нас се очаква стабилен ръст на БВП за следващата година.

Същевременно пазарът на жилищни имоти ще се охлади и темповете на растеж ще са по-бавни. Търсенето вече няма да е толкова голямо. Причината е в това, че редица домакинства, фирми и организации няма да имат лесен достъп до кредитиране, както беше досега.

Положителната страна на кризата е и в това, че забавянето на темповете на строителство ще позволи на инвеститорите и общините да наваксат с изграждането на инфраструктурата – така наболял за България проблем.

Raiffeisen evolution project development GMBH се занимава с развитие на проекти предимно в Централна и Източна Европа. Портфолиото й включва основно жилищни и клас А офис сгради, както и хотели, търговски центрове и многофункционални обекти. В момента компанията развива 50 проекта с обща стойност над 3,4 млрд. евро. Акционери са Райфайзен Централбанк Австрия АД (RZB) с 40%, Райфайзен Холдинг, Уника и Щрабаг АД с по 20%. Компанията е пред завършване на проекта си sofia_sky в Симеоново. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още