IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Freddie Mac губи от $25 млрд. за тримесечие, нуждае се от огромна помощ

Ипотечният гигант се нуждае от финансова инжекция в размер на 13,8 млрд. долара

12:35 | 16.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Freddie Mac губи от $25 млрд. за тримесечие, нуждае се от огромна помощ

Ипотечният гигант Freddie Mac, който беше национализиран преди около два месеца, се е обърнал за помощ към правителството, съобщава FT. Причина за това е рекордната загуба от 25,3 млрд. долара, която е претърпяла компанията през третото тримесечие.

С цел предотвратяване на допълнителни усложнения, мениджърите на Freddie Mac са отправили искане за държавна помощ в размер на 13,8 млрд. долара за рекапитализиране на компанията след огромните отписвания на активи през третото тримесечие.

Freddie иска помощта от правителството с аргумента, че нетната стойност на активите му (разликата между пасиви и активи) е станала отрицателна през третото тримесечие. Отрицателният резултат е в размер на 13,8 млрд. долара, като основна причина за това са отписани активи за 29,4 млрд. долара.

Загуби от подобен размер отчете и другият колос на американския ипотечен пазар Fannie Mae. В началото на миналата седмица ръководителите на компанията обявиха фрапираща загуба от 29 млрд. долара.

При национализацията на двете компании финансовото министерство на САЩ обяви, че ще задели 200 млрд. долара за подпомагане на двата гиганта. Заедно Fannie и Freddie притежават или са гаранти по около 40 на сто от ипотечния пазар в САЩ, който възлиза на 12 трлн. долара.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още