IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в Шотландия поевтиняха с 4% за три месеца

Това е най-големият тримесечен спад на цените в 16-годишната история на проучването на Lloyds TSB

13:06 | 14.11.08 г.
Жилищата в Шотландия поевтиняха с 4% за три месеца

Цените на жилищата в Шотландия отчетоха най-големия си тримесечен спад от най-малко 16 години, сочат данните на Lloyds TSB, цитирани от BBC. Проучване на банката отчита спад на цените на стандартните жилища в страната от 4% за трите месеца до 31 октомври. 

От банката посочват, че това е най-голямото понижение в 16-годишната история на проучването.

Като цяло тази година цените на жилищата нарастват с 4,9% - значително по-слабо повишение спрямо ръста от 9,3% миналата година.

Броят на продажбите на имоти също се понижава, като се реализирани с 43% по-малко сделки от същия период миналата година.

Според данните средната цена за жилище в Шотландия сега е 165 398 паунда.

„Пазарът става все по-диференциран - Глазгоу отчита ръст за тримесечието, докато в Единбург, Дънди и Абърдийн има понижения. Извън големите градове, в югоизточната част с изключение на Единбург се наблюдава умерен тримесечен ръст, а във всички други райони цените се понижават“, коментира говорител на компанията.

Той уточнява, че цените на апартаментите продължават да постигат най-добри резултати, като тримесечният спад при тях е 1,1%, а годишният ръст е 4,7%.

Цените на самостоятелните къщи обаче се понижават с 5,6% през тримесечието, а тези на къщите-близнаци падат с 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още