IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И дубайската Emaar обмисля съкращения заради кризата

Компанията има около 5 хил. служители и представлява 10% от фондовия пазар в Дубай

13:14 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
И дубайската Emaar обмисля съкращения заради кризата

Emaar Properties, един от най-големите строителни предприемачи в света, се готви да съкрати част от служителите си, за да успее да преживее най-голямата криза в 11-годишната си история, в условията на застиващ фондов пазар в Дубай и спадащ пазар на имоти в страните от Персийския залив, пише Financial Times.

Компанията, която представлява около 10% от фондовия пазар в Дубай, каза, че ще преразгледа своя екип от 5000 служители поради отслабващия дубайски пазар на имоти, който отчита за пръв път спад от 2002 г. насам, когато беше позволено на чужденци да купуват имоти в страната.

Emaar се появи на сцената на имотите „от нищото“ преди 10 години, през което време установи дейност в повече от 36 държави чрез политика на агресивни поглъщания, благодарение на което портфолиото й нарасна до 519 млн. кв. м на стойност 7,7 млрд. долара към 2007 г., пише изданието.

Компанията, в която и държавата има дял от около една трета, се превърна в символът на процъфтяващия пазар на имоти в Дубай, който постоянно повишава летвата за изграждането на най-високата, най-хубава сграда, сградата, построена най-бързо.

Въпреки това шестгодишният ръст на цените на имотите се изчерпва, тъй като финансовата криза достигна и Персийския залив, а данни на HSBC от тази седмица сочат, че цените на жилищата в региона са се понижили за пръв път от 2002 г.

„За да вземем мерки за новите предизвикателства, пред които сме изправени, е важно да преориентираме нашите стратегии за ръст и да адаптираме бизнес модела си, за да се справим с новата реалност“, казват от компанията.

В последно време Emaar се стреми да диверсифицира дейността си извън своя основен пазар в Дубай с различни услуги като брокерска дейност във Великобритания и САЩ, бизнеса с луксозни хотели с марката Armani, както и активи в различни сегменти като жилищен, здравеопазване и образование.

Цените на книжата на Emaar са се понижили с 80% тази година заради масови разпродажби от страна на инвеститорите на пазарите от Персийския залив.

Въпреки това компанията остава стабилна в дългосрочно отношение, като в момента е значително подценена, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още