IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената ще става все по-важен фактор при избора на жилище

Локацията и средата са най-важният фактор за 40% от участниците в анкета на Investor.bg

09:11 | 14.11.08 г.
Цената ще става все по-важен фактор при избора на жилище

Локацията и средата на едно жилище са най-важният фактор при неговата покупка, смятат 40% от участниците в анкета на Investor.bg. По-малко значение анкетираните отдават на цената, като 23% от тях са посочили цената като най-важния фактор.

Потърсени за коментар, експерти в сектора изразиха мнения, че цената ще има все по-голяма тежест при решението да се купи дадено жилище, особено в затруднени икономически условия.

„Отговорите в анкетата са логични, но правя уточнението, че локация и цена са два основни фактора, чието взаимодействие е ключово при избора на жилище. Цената не стои на по-заден план. Според мен тя е основен мотиватор, особено в по-труден момент като сегашния. Ако човек не може да получи по-голям кредит, ще направи известни компромиси“, коментира Добромир Ганев, управител на агенция за имоти Форос.

Естествено, има и по-малка група купувачи, за които цената е по-второстепенен фактор, допълни той.

„В обозримо бъдеще факторът цена ще стане водещ за много голям процент от купувачите. Причината е, от една страна, във финансовата криза, която ще затрудни семействата със средни доходи, като влияние ще окаже и липсата на финансиране за голям процент от цената на имота“, коментираха от Адрес Недвижими имоти.

В дългосрочен план цената ще е важна по непознат за нас до момента начин – ще се появят имоти на толкова изгодни цени, че по-заможните хора, които разполагат с налични пари, ще се възползват и ще направят наистина добри сделки, добавят от агенцията.

"Класическият тип клиент търси жилище в даден район до определена сума, която знае, че може да си позволи. Нерядко обаче в процеса на избор купувачите променят ценовата категория, за разлика от локацията (тук визираме квартала или съответната зона на града, не толкова детайлно описани характеристики на мястото). Винаги е било трудно заради изгодна цена да пренасочиш клиент, който търси южни квартали, към източни, докато да повиши сумата, която е готов да плати, е съвсем често явление", коментират още от Адрес.

Качеството на строителството е най-важно за 14% от анкетираните, с което е трети по значимост фактор. От Адрес потвърждават водещата му роля с уточнението, че то ще се посочва все по-рядко като фактор, защото в резултат на конкуренцията качеството като цяло ще се повиши.

От компанията посочват като интересен факт по отношение на определящите избора фактори разликата между жени и мъже клиенти. Жените, които живеят самостоятелно, търсят добра инфраструктура, голям булевард в непосредствена близост до блока и други, които предполагат по-високо ниво на лична сигурност. За мъжете ергени са важни магазини, химическо чистене и лошата инфраструктура не е голям проблем.

Инфраструктурата и комуникациите са най-важни за 12% от анкетираните, а други 6% посочват като основен фактор за избора на жилище близост до местоработата, детска градина или училище.

„Прави впечатление ниският процент на отговорилите „паркинг” (1%) – може би защото не става съвсем ясно дали наличието на паркинг около блока или възможността да си закупиш паркомясто до блока си. Първото наистина не е важно за купувачите, докато второто става все по-значимо напоследък с нарастване на броя на личните автомобили“, посочват от Адрес.

Анкетата е проведена в периода 12 септември-4 ноември, като са гласували общо 2008 посетители на Investor.bg. 3% от участниците в нея са избрали отговор "Друго".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още