IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зависимостта от пазара на имоти излага Дубай на рискове

Средната офертна цена за жилище в Дубай е паднала с 4% през октомври спрямо септември

16:01 | 13.11.08 г.
Зависимостта от пазара на имоти излага Дубай на рискове

Шестгодишният бум на пазара на имоти в Дубай изглежда приключи. Пазарът обаче е важен не само за купувачи, продавачи и кредитори. Най-големият играч в сектора е правителството чрез няколко големи компании. Потенциален рязък спад би могъл да попречи на финансирането на правителството, пише Wall Street Journal.

До първата половина на годината цените на жилищата в емирството се увеличаваха сериозно. През лятото и есента обаче затегнатото местно кредитиране и глобалната финансова криза спряха лесното раздаване на заеми. Това подплаши купувачите, особено спекулантите, които години наред допринасяха за ръста на цените.

Други фактори също оказват влияние. Дубай беше разтърсен от серия арести и разследвания в няколко големи строителни компании и финансови институции. Не бяха повдигнати обвинения, но акциите смутиха инвеститорите.

Анализатори от HSBC Holdings съобщиха, че средната офертна цена за жилища в Дубай е паднала с 4% през октомври спрямо септември. Офертните цени за нови луксозни вили отчитат поевтиняване от 19% на месечна база, сочат данни на банката. В съседното емирство Абу Даби средните жилищни цени падат с 5%.

Данните обхващат само цени за вторичния пазар, като не са включени цени за имоти, които се предлагат директно от предприемачите.

Брокери на имоти в Дубай от седмици предупреждават за падащи цени и оттегляне на купувачите. Анализът на HSBC обаче е първото доказателство с конкретни данни за значителна корекция.

Икономиката на Дубай е зависима в голяма степен от пазара на имоти, който правителството отвори за чуждестранни инвеститори през 2002 г.

Някои държавни предприемачи направиха големи задължения по време на строителния бум. В днешните условия е възможно те да срещнат известни затруднения при набирането на свеж капитал, ако приходите спаднат значително. Тази вероятност породи опасения за способността на Дубай да изплати дълга си. Градът-държава не разполага с големите петролни резерви на съседите си. Вместо това финансира икономическото си развитие с международни заеми за правителството и контролирани от него корпорации.

Представители на властите вече заявиха, че финансовото състояние на правителството е стабилно. Според анализатори правителството на ОАЕ, базирано в Абу Дабу, би осигурило за Дубай спасителен пакет в случай на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още