IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чепеларе пуска нов 4-седалков лифт в средата на декември

Новият лифт е с капацитет 2000 души на час и ще подмени изцяло сегашната въжена линия

14:33 | 13.11.08 г.
Чепеларе пуска нов 4-седалков лифт в средата на декември

Завърши монтажът на стълбовете за новия лифт в Чепеларе, съобщиха от публично-частното дружество „Чепеларе курорт” АД, което е инвеститор в проекта. Планира се четириседалковото съоръжение да бъде пуснато в експлоатация в средата на декември.

Новият лифт е с капацитет 2000 души на час и ще подмени изцяло сегашната въжена линия, която е в експлоатация от около 30 години. Лифтът е доставен от френската компания Pomagalski.

За началото на зимния сезон ще бъде пусната в експлоатация и система за изкуствен сняг.

Лифтът е част от проект за над 50 млн. евро, от които над 15 млн. евро ще бъдат вложени в съоръжения.

Първият етап завършва в края на 2008 г. и включва реконструкция на съществуващия лифт, изграждане на ново лифтово съоръжение с дължина 2700 метра, изграждане на система за изкуствен сняг за писта с дължина 3,5 км, доставка на две нови снегоутъпкващи машини, изграждане на сноуборд парк и други.

Вторият етап ще се реализира в периода 2009-2011 година. Той предвижда създаването на спортно ядро до град Чепеларе и втори лифт, дълъг над 3 км, свързващ спортните съоръжения с връх „Мечи чал”.

Инвеститор в съоръженията е публично-частното дружество „Чепеларе курорт” АД, акционери в което са община Чепеларе с 49% и „Родопска инициатива” АД с 51%. Акционери в „Родопска инициатива” с равни дялове са „Орион ски” АД, „Родопски дом” ООД и „Екологични продукти” ООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още